Yeni internet yasasındaki değişiklikler kabul edildi

İnternet yasasındaki değişiklikle ilgili yeni önergeler Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

internet yasasindaki degisiklikler kabul edildi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, internet yasasını iki maddesinin yeni bir kanunla değiştirilmesi şartıyla onayladı. İnternet trafik bilgilerinin suç soruşturması ya da kovuşturması kapsamında mahkemelerce talep edilmesi halinde TİB Başkanlığı tarafından temin edilerek verilmesini de içeren "torba kanun" teklifi,

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesinin ardından kabul edildi.

Yeni yasal düzenlemenin içerdiği değişikliklerin önde gelenlerini şöyle değerlendiriyor:

Yasa taslağı ile artık erişim engelleme kararları, IP ve URL bazlı verilebilecek. Yani bir web sitesinin yalnızca belli bir bölümü engellenebilecek,

DNS değiştirerek erişime engelli sitelere giriş mümkün olmayacak.

Tasarı ile erişim engelleme kararlarının verilebileceği haller de genişletildi. Mevcut kanunda yalnızca katalog suçlar işlendiğinde bir site erişime kapatılabilirken, yeni tasarı ile kişilik hakkı ihlal edilen veya özel hayatın gizliliği ihlal edilen kişiler de bu sitelerin erişime engellenmesini talep edebilecek. Şöyle ki, kişilik hakkının ihlali varsa, artık mahkemeye doğrudan başvurarak 24 saat içinde site erişime kapattırılabilecek.

Eğer özel hayatın gizliliğini ihlal varsa, kişiler doğrudan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) başvurarak 4 saat gibi kısa bir sürede tedbir olarak erişim engelleme kararı aldırabilecek. Eğer bu kararın gecikmesinde sakınca varsa doğrudan Bakan ya da Başkanlık emriyle de siteler erişime engellenebilecek.

Diğer yandan Erişim Sağlayıcılar Birliği kurulacak ve internete erişim sağlama hizmeti veren şirketler için örneğin telekomünikasyon firmaları için bu birliğe üyelik zorunlu ve ücretli olacak ve birliğe üye olmayanların bu alanda faaliyet gösteremeyeceğini düzenlemiştir. Böylece bir erişim engelleme kararı verildiğinde tek elden kararın uygulanması sağlanacak ve denetleme kolaylaşacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir