2014 Dünya Kupası'ndan Brezilya'ya en az 3 milyar dolar

Futbol Ekonomisti Akşar, "Dünya Kupası’nın Brezilya ekonomisine etkisinin en az 3 milyar, en yüksek 14 milyar dolar civarında olmasını bekliyorum" dedi.

Dünya Kupası'ndan Brezilya'ya en az 3 milyar dolar gelir

Dünyanın en prestijli ve en rekabetçi organizasyonlarından birisi olan Dünya Kupası ev sahibi ülkelere önemli ekonomik etkiler sağlayabiliyor. Yarın sona erecek olan Dünya Kupası'nın da Brezilya'ya ekonomik anlamda kayda değer getiriler sağladığı tahmin ediliyor.

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Futbol Ekonomisti Tuğrul Akşar, Dünya Kupası’nın, ev sahibi Brezilya'nın ekonomisine etkisinin ise tahminen en az 3 milyar, en yüksek ise 14 milyar dolar düzeyinde olduğunu belirtti. Ülkeye gelen turistlerin de 3 milyar dolar civarında turizm getirisi sağlayabileceğini ifade eden Akşar, FIFA'nın Dünya Kupası’na katılacak takımlara toplam 576 milyon dolar ödeyeceğini, Dünya Kupası’nda oynayan oyuncular için de oyuncu başına takımlara günlük 2 bin 800 dolar ödeme yapacağını söyledi.

Brezilya'nın, dünyaya futbolcu ihraç eden ve futbol gelirlerinin yaklaşık 3'te 1'lik kısmını ihraç ettiği futbolculardan kazandığını belirten, Akşar, dünyada 10 binin üzerinde bonservisli Brezilyalı futbolcu olduğunu aktardı.

Dünyanın önde gelen şirketlerinin kupada sponsorluklarının bulunduğunu belirten Akşar, naklen yayın haklarından da ciddi anlamda bir gelir elde edildiğini ifade etti.

Dünya Kupası'nın ev sahibi ülkelere önemli ekonomik etkiler sağlayabildiğini aktaran Akşar, bu bağlamda düzenlenen son üç dünya kupasının ev sahibi ülke ekonomilerine etkilerinin pozitif yönde olduğunu bildirdi.

Akşar, şunları kaydetti:

"Örneğin, 2002’de Kore Cumhuriyeti ve Japonya’da düzenlenen Dünya Kupası’nın bu iki ülke ekonomisine katkıları yaklaşık 9 milyar dolar düzeyinde gerçekleşirken, 2006’da Almanya’da düzenlenen Dünya Kupası ise 12 milyar dolarlık etkisiyle ev sahibi ülkeye ciddi anlamda getiri sağlayan organizasyon oldu. Tabii ki bunda Almanya’nın gelişmiş alt ve üst yapısının, teknolojik ve iletişimsel gelişmişliğinin yanı sıra, ulaşım olanaklarının kolaylığı ve futbol ülkesi olmasının büyük etkisi oldu. 2010’da Güney Afrika’da düzenlenen Dünya Kupası’nın ise Güney Afrika ekonomisine etkisi yaklaşık 5 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti."

Akşar, organizasyon dolayısıyla 2010-2014 yılları arasında başta stat, konaklama, yeme içme yerleri inşasına ve ulaşım alt yapısı ve yollara harcanan tutarın ise yaklaşık 3,6 milyon insana iş sağladığını sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir