Alkollü içkiye karşı tüm dünya mücadale veriyor

Türkiye’de saat 22.00 ile 06.00 arası alkollü içki satışının yasaklanması tartışılırken, başta ABD ve AB ülkeleri olmak üzere bir çok ülkenin alkole karşı mücadele verdiği belirlendi. Yaş sınırının yanı sıra belirli saatlerde satış ve tüketim yasakları da uygulanıyor.

Alkollü içkiye karşı tüm dünya mücadale veriyor

Alkol tüketimini azaltma amaçlı düzenleme dikkatleri dünya ülkelerinin alkolle mücadele konusunda çıkardığı yasalara çevirdi. AB'de ‘Avrupa Ülkelerinde Alkolle İlintili Zararların Azaltılmasına Yönelik Stratejiler ve Uygulamalar' başlığı altında alkol reklamının yapılmaması, 18 yaş altındakilere satış yasağı gibi yaptırımlar öngörülüyor. En sert önlemler Fransa'da uygulanıyor.

Bir çok kentte saat 21.00'den saat 05.00'a kadar sokakta alkol tüketimi 12 Kasım 2012'den beri yasak. Rusya'da ise alkolden ölüm oranları artında radikal kararlar alınarak saat 22.00'den sabah 07.00'ye kadar marketlerde içki satışıve kamuya ait alanlarda içki içme yasağı getirildi.

Gençlerin erişimi zorlaştırılıyor

Alkolle ilintili zararların azaltılmasına yönelik ulusal bir strateji belgesi bulunan İsveç, İrlanda, İngiltere, Finlandiya, Litvanya, Norveç, Hollanda'da alkollü içkilere yüksek vergiler getirilirken, tüketilmesinde de yaş sınırı, alkol derecesi düşürme gibi ciddi kısıtlamalar bulunuyor.

Danimarka, İtalya ve İspanya'da bir ulusal bir strateji belgesi olmamasına rağmen gençlere yönelik faaliyetlerde, örneğin konser ve spor etkinliklerinde alkol satışı yasak. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sorumlusu Dr. Lars Moller, Avrupa ülkelerinde özellikle gençler tarafından alkol tüketilmesini önlemek için bir takım çalışmalar yapıldığını belirterek dünya uygulamalarını şöyle anlattı:

“Avrupa bölgesinde alkol tüketmek ve satın alabilmek için 18 yaşının doldurulması gerekmektedir. Amerika'da ise alkol tüketim yaşı 21 dir. İsveç, Norveç, Danimarka gibi birçok ülke alkole erişim noktasında yaş sınırının artırılması gerektiğini düşünüyor.

Üniversitelerde satılmıyor

Mesela İsviçre'de 18 yaşından küçük gençlere alkol satışı yasaktır. Orada bu yasakların ne derece uygulandığının kontrolü için bir sistem geliştirildi. Özel olarak seçilmiş 18 yaş altındaki gençler alkol satın almaya çalıştılar ve bu gençlere alkol satan işletmeler ya para cezasına çarptırıldı ya da alkol satma ruhsatları ellerinden alındı.

Avrupa'da pek çok ülkede alkol satışı üniversite kampüsleri ve okullarda yasaktır. Aynı şekilde okulun yakınlarındaki market, büfe ve restaurantlarda da alkol satışına izin verilmemektedir.”

Şarap ülkesi Fransa'da gece içki tüketimi yasak

Fransa'nın Strasbourg kentinde saat 21.00'dan saat 05.00'a kadar sokakta alkol tüketimi belediye meclisi kararıyla 2012'den beri yasak. Ayrıca Eyfel kulesinin arkasındaki Champs-de-Mars alanında ve Saint-Martin kanalı etrafında alkol tüketimi 2011 yılından beri yasak. Bunun yanında Dijon ve Toulouse, Langres ve Quimper kentlerinde gece alkol tüketimi yasaklandı. Yasak saat 15.00 ila saat 03.00 arasında uygulanıyor. Alkollü içkilerin hastane yakınlarında, okul, endüstriyel alanlar ve huzurevleri civarında satışı yasak.

En sert önlemler Rusya'da

Rusya'da alkolden zehirlenerek ölenlerin sayısı yılda 40 bine, alkole başlama yaşı da 14'e ulaşınca ülke sert önlem önlemler aldı. Saat 22.00'den sabat 07.00'ye kadar marketlerde içki satışının yasaklanması ve kamuya ait alanlarda içki içilmemesiyle yasak uygulanıyor. Rusya'da alkollü araç kullananlar için 2 yıla kadar hapis va bunu 15 yıla çıkarmayı tartışıyor.

CHP: İçki satışı sınırlandırılabilir

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, içki satışına saat sınırlaması olabileceğini, diğer ülkelerde de bu yasakların olduğunu belirterek, “Burada küçük esnafın durumunu dikkate almak gerekir. Bu yasağı yasa yerine, yerel yönetimlere bırakmak daha doğru olurdu” dedi. Hamzaçebi, CHP olarak düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'ne götürmeyeceklerini söyledi. “Alkollü içki tüketimini elbette özendirmeyeceğiz, her türlü sınırlamalar yapılabilir ama ‘benim hayat anlayışında bu yoktur, kimsenin hayatında da olmayacak' derseniz, bireyin yaşam alanına, özgürlüklerine müdahale etmiş olursunuz” diyen Hamzaçebi, “Elbette belli saatlerde alkollü içki tüketiminin yasaklanması mümkündür, olabilir” dedi.

CHP'li Gök'ün hakareti Meclis'i gerdi

Meclis'te alkol satışı ve tüketimi için yeni düzenlemelr içeren torba yasa görüşülürken kürsüye gelen CHP'li Levent Gök'ün sözleri arbedeye neden oldu. Gök, AK Partililere “Böyle bir kepazelik olmaz. Ne konuştuğunuzu bilmiyorsunuz, yasayı bilmiyorsunuz, hiçönergeyi okumadan elinizi indirerek kaldırarak oylamalara katılıyorsunuz ve kendinizi milletvekili zannediyorsunuz. Siyaset kurumunu ayaklar altına alıyorsunuz. Siyaset kurumu ahlaka dayanır ama bu sizde yok. Nasıl insanlarsınız böyle” diye seslendi. Bunun üzerine AK Partililer kürsüye yürüdü. CHP'lilerin kürsüye yönelmesiyle arbede yaşandı. Zaman zaman itişmelerin yaşandığı Genel Kurul'daki gerginlik uzun süre devam etti.

Küçüklere içki satana hapis

-Alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı yapılamayacak. Bu ürünlerin kullanılmasını ve satışını özendiren veya teşvik eden kampanya, promosyon ve etkinlik yapılamayacak.

-Alkollü içkileri üreten, ithal eden ve pazarlayanlar, her ne suretle olursa olsun, hiçbir etkinliğe ürünlerinin marka, amblem ya da işaretlerini kullanarak destek olamayacak.

-Televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde alkollü içkinin özendirici görüntülerine yer verilemeyecek.

-Alkollü içkileri üretenler, ithal edenler ve pazarlayanlar, teşvik, hediye, eşantiyon, promosyon veya bedelsiz  alkollü içki dağıtamayacak. Aksi durumda 200 bin TL'ye kadar para cezası verilebilecek.

-Perakende ya da açık alkollü içki satışı yapılan işyerlerinin tabelaları  bir yıl içinde değiştirilecek.

-Alkollü içkiler, 18 yaşından küçüklere satılamayacak. Aksi halde para çezası ve 1 yıla kadar hapis söz konusu. İçki üretiminde satışında sunumunda 18 yaşından küçükleri çalıştıranlara 500 bin TL'ye kadar ceza söz konusu.

-Alkollü içkiler, 22.00 ile 06.00 saatleri arasında perakende satılamayacak.

-İçkilerin ambalajlarına Türkçe yazılı uyarılar veya mesajlar konulacak.

-Otoyollarda alkollü içki satışına ve tüketimine izin verilmeyecek.

-Toptan, perakende veya açık satışın yapıldığı yerler ile okullar ve dershaneler, öğrenci yurtları ve ibadethaneler arasında kapıdan kapıya en az 100 metre uzaklığın bulunması zorunlu olacak.

-0,50 promilin üzerinde alkollü araç kullandığı tespit edilen sürücülere 700 TL idari para cezası verilecek ve sürücü belgesi 6 aylığına geri alınacak.

-1,00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen sürücü ayrıca 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

-Sigara ve diğer tütün ürünlerinin, özel araçların sürücü koltuklarında da içilmesi yasak olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir