MÜSİAD, ABD temsilciliğini açtı

musiad, abd temsilciligini actiMÜSİAD-Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkan Nail Olpak başkanlığındaki iş adamları heyeti ile 9-14 Nisan 2014 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devleti’ne “MÜSİAD ABD Açılış” programı kapsamında MÜSİAD ABD Temsilciğinin Resmi Açılış programı gerçekleştirildi.

Heyet açılış vesilesiyle de ikili görüşmeler yaparak hem ticari ilişkileri hem de sosyal diyalogları geliştirdi.

MÜSİAD Amerika  Amerika Birleşik Devletleri’ne düzenlenen MÜSİAD Amerika temsilciliği açılış programı kapsamında MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ve beraberindeki 60’ı aşkın işadamının oluşturduğu MÜSİAD heyeti, T.C. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın katılımlarıyla, bir yıldır faaliyetlerini sürdüren MÜSİAD ABD Temsilciliğinin lansmanını gerçekleştirdi. Yapılan lansmanda MÜSİAD ABD Başkanı Murat Güzel, MÜSİAD Amerika Temsilcisi Tayanç Ahmet Gündüz, Kaliforniya Eyaleti Milletvekili Tony Cardenas, Kaliforniya Eyaleti Milletvekili Maxine Waters başta olmak üzere birçok senatör ve milletvekili ile Türk ve Amerikan iş adamları katıldılar.

MÜSİAD Genel Başkanı Olpak: “MÜSİAD ABD ile mevcut irtibatımızı artıracağımıza ve fırsatları değerlendireceğimize olan inancım sonsuzdur.”

Açılış programında bir konuşma yapan Genel Başkan Nail Olpak, “5 Mayıs 1990'da İstanbul’da kurdukları işadamları derneği olan MÜSİAD olarak  sınırları aşmak, birliktelikler gerçekleştirmek, daha fazla beraber üretmek gibi evrensel kavramlar, iş yapma fikrimizi oluşturuyor. Bu kavramlar, bizim bugün burada olma niyetimizin de temel sebebidir. Bugün, MÜSİAD, Türkiye'de, 7.500 üyesiyle, yaklaşık 35.000 ticari işletmeyi temsil etmekte ve istihdama yaklaşık 1,5 milyon kişilik bir katkı sağlamaktadır. Türkiye’de 76 şube ve temsilciliği, yurt dışında 55 ülkede 143 noktada, üyelerimize ve ülkemize hizmet veren bir STK'yız.” dedi.

Olpak konuşmasında özellikle ürettikleri değerlerin ve ürünlerin dünya pazarlarına açılmasını hedeflediklerini ifade ederken, Türk insanının müteşebbis yönünün fırsatlarına da vurgu yaptı. Olpak sözlerine şöyle devam etti: “ABD ve Türkiye, pek çok şeyi beraber başarmış iki dost ülkeyiz. Birlikte üretmeye ve paylaşmaya kıymet veren değerlerimizle ve Türk insanının müteşebbis kabiliyeti ile bugün buradayız. MÜSİAD ABD ile pekçok fırsatı yakından değerlendireceğimize ve mevcut irtibatımızı artıracağımıza olan inancım sonsuzdur. ABD vatandaşlarının, yeni fikre, yeni teşebbüslere olan inancı, bizim de temel dayanağımızdır.”

OLPAK: 2001'OEN SONRA BAŞLAYAN SİYASİ İSTİKRAR Yılından Sonra Başlayan Siyasi İstikrar, İktisadi İstikrarı da Getirmiştir”

MÜSİAD Genel Başkanı Olpak, “1990’lı yıllar, sık değişen koalisyon hükümetlerinin yer aldığı, hem siyasi hem de ekonomik olarak Türkiye’nin istikrarsız ve kayıp yıllarını temsil etmektedir. 2001 yılından sonra başlayan siyasi istikrar, hızlı bir şekilde beraberinde iktisadi istikrarı da getirmiş ve ülkemiz, yüzde 100’lere varan  orandan tek haneli rakamlara inen bir enflasyon oranı, hızla büyüyen milli gelir, katlanarak iyileşen altyapı (karayolları, havalimanları, demir yolları, metrolar, sanayi bölgeleri vs), IMF ile borç ilişkisini bitirmiş bir ülke haline gelmiştir. Ancak son bir senedir ülkemizde yaşanan her olay istikrar ve güven ortamımızı zedeler hale gelmiştir.

Örneğin Mayıs ayında demokratik hak ve talepler çerçevesinde başlayan Gezi Parkı olayları ve Aralık ayında başlayan, iddiaların çevresinde yoğunlaşan süreç ile, kısa zamanda ülkemiz kaos ortamı oluşturmak için manipüle edilir hale gelmiştir. Oluşturulmaya çalışılan siyasi istikrarsızlık ortamına, dış ekonomik konjonktürün etkisiyle gelişmekte olan ekonomilerden sermaye çıkışlarının eklenmesiyle TL dolar karşısında, %20’ye yakın değer kaybetmiştir. Akabinde Merkez Bankamız faiz yükseltmek durumunda kalmıştır. Fakat tüm bunlara rağmen, gelişmekte olan ülkeler içinde 2013 yılında %4 büyüyerek en yüksek büyüyen 4. ülke olmuştur.” dedi.

BABACAN: BU OFİS, TÜRK İŞ DÜNYASININ AMERİKA PAZARINDAKİ İRTİBAT NOKTAZI OLACAKTIR

Programın onur konuğu olan T.C. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türk ve ABD şirketleri arasında çok fazla işbirliği imkânı bulunduğu dile getirdi ve iki yıl önce ABD Ticaret Odası ile çok iyi bir işbirliği başlattıklarını ve şimdiye kadar da 5-6 şehirde birçok ortak program gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Babacan, güvenlik, diplomasi ve dış politika konularında ABD ile Türkiye arasında çok yoğun bir işbirliğine sahip olduklarını ancak ticari yatırım rakamlarına bakıldığında bunun tatmin edici olmadığına dikkati çekti. Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünyanın birinci ekonomik gücü ABD ile dünyanın 16. ekonomik gücü olan Türkiye arasında daha birçok şeyin yapılabileceğine inanıyoruz. Birbirimizi daha iyi anlayarak ve daha çok şeyler yaparak, bu işbirliklerini geliştirmek Türk iş toplumu ile Amerikan iş toplumunun elinde. Bunun birçok güzel örneği var. Birçok yatırımda bulunan, ticaret yapan ve iş imkânlarını genişleten Amerikan şirketi var. Bu nedenle MÜSİAD’ın Washington ofisi, Türk iş dünyasının Amerikan pazarına açılmasında ve Amerikan şirketleri için de bu kentte Türk pazarına ulaşmasında irtibat noktası oluşturacaktır. Bu, her iki taraf için de büyük fırsatlar sağlayacaktır. Türk hükümeti olarak MÜSİAD’ın güçlü destekçilerinden olmaya devam edeceğiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir