SBS gidiyor, 36 sınav geliyor!

MEB’in SBS yerine geçecek yeni liselere geçiş modeline son şekli, 16 ilde düzenlenen “arama konferansları”nın sonuncusunun yapıldığı Eskişehir’de verildi.

SBS gidiyor, 36 sınav geliyor!SBS yerine geçecek modele göre, 5. sınıfta merkezi sınav yapılmayacak. Öğrenciler 6, 7 ve 8. sınıflarda toplam 36 sınavdan sorumlu olacak.

Geçerli mazeret sunacak öğrencilere, telafi sınavı yapılacak.

Dönem puanı, ortak sınavlar ile öğretmenlerin kanaat notunun ortalaması alınarak hesaplanacak.

Öğrenciler, elde ettikleri puanla gitmek istedikleri okullara yönelik tercih yapacak.
Sıralamalar da il bazında yapılacak.

Yeni sisteme göre, okullarda yıl içinde Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ve din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden düzenlenecek sınavlar, bakanlık tarafından gönderilen sorularla, merkezi olarak yapılacak.

Sınavlar mevcut sistemde dönem içinde yapılan sınavlardan farklı olarak “test” usulü ile gerçekleştirilecek. 1. yarıyıl sınavları aralık, 2. yarıyıl sınavları ise nisan ayında yapılacak. Sorular, o güne kadar işlenen müfredattan sorulacak. Yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecek.

SORULARI BAKANLIK HAZIRLAYACAK
Milliyet'in haberine göre, mevcut sistemde öğrenciler, bir dönem boyunca Türkçe, matematik, fen ve yabancı dil derslerinden 3; inkılap tarihi ve din derslerinden 2 yazılı sınava giriyor. Yeni SBS modeline göre bu yıldan itibaren bakanlık, Türkçe, matematik, fen ve yabancı dil derslerinin 2. sınavını; inkılap tarihi ve din derslerinin ise son sınavlarını merkezi olarak test usulü yapacak.

ÖĞRENCİLER 36 SINAVDAN SORUMLU OLACAK
5. sınıf, ilkokuldan ortaokula alıştırma dönemi gibi değerlendirilecek; 5. sınıfta merkezi sınav yapılmayacak. Öğrenciler, 6, 7 ve 8. sınıflarda ise toplam 36 sınavdan sorumlu olacak. Öğrencilerin kendi sınıflarında gireceği sınavların gözetmeni o sınıflarda derse giren öğretmenler olamayacak. Hangi öğretmenin hangi okulda görev alacağına il/ilçe milli eğitim müdürlükleri karar verecek. Ancak öğrenciler, sınava kendi okullarında katılacak.

SINAVI KAÇIRANA TELAFİ SINAVISınavlardan herhangi birini kaçıran ancak geçerli mazeret sunacak öğrencilere, sınavı takip eden hafta telafi sınavı yapılacak. Ancak bu sınav merkezi olarak, 1 kereye mahsus düzenlenecek. Öğrenciler bu sınava kendi okullarında değil; il veya ilçe merkezlerindeki sınav salonlarında girecek.

YÜZDE 60 SINAV YÜZDE 40 KANAAT
Öğrencilerin dönem puanı, bakanlığın düzenlediği ortak sınavlar ile öğretmenlerin kanaat notunun ortalaması alınarak hesaplanacak. Bu kapsamda, bakanlığın düzenleyeceği ortak sınavlardan alınan notların yüzde 60’ı ile öğretmen kanaat notunun yüzde 40’ı, dönem başarı puanını belirleyecek. 6. sınıfta belirlenen yıl başarı puanının yüzde 10’u, 7. sınıftaki puanın yüzde 20’si, 8. sınıftaki puanın da yüzde 70’i öğrencinin hangi lisede okuyacağını belirleyecek. Öğrenciler, 3 yılın sonunda elde ettikleri puanla gitmek istedikleri okullara yönelik tercih yapacak. Tercihler, değerlendirildikten sonra, MEB öğrencileri uygun liselere merkezi olarak yerleştirecek.

SIRALAMALAR İL BAZINDA
Bakanlık, öğrencilerin, yıl içinde düzenlenen merkezi sınavlardan aldıkları puanın, liselere geçişte temel alınacak olması nedeniyle, sıralamada herhangi bir bölgesel başarı farklılığının oluşmaması için de adım attı. Arama konferanslarında gündeme gelen bu soruna, “bölgelere göre farklı değerlendirme” çözümü bulundu. Yani örneğin Şırnak’taki öğrencilerin puan ortalaması ile İstanbul’daki öğrencilerin puan ortalaması farklı farklı değerlendirmelere tabi tutulacak. Sıralamalar da il bazında yapılacak. Yeni sistemde yapılacak puan değerlendirmesi sonucunda liseler yine puana göre öğrenci alacak. Galatasaray, Kabataş, İstanbul Erkek gibi kapısında yığılma olacak okullar için ise öğrenci kabulünde kendi düzenleyecekleri ek sınavlar belirleyici olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir