ÖSYM tercih kılavuzu ve tercih robotu - 2016

ÖSYM tercih kılavuzu ve ÖSYS Üniversite tercih robotu 2016, ve ÖSYM yeni tercih kılavuzu ve ÖSYS tercih robotu ile ilgili bilinmeyen diğer detaylar..

Milyonlarca üniversite hazılığı içinde olan öğrenciyi ilgilendiren ÖSYM tercih kılavuzu 2016 yayımlandı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), üniversite adaylarına yükseköğretim programları tercihlerinde rehberlik edecek "2016-ÖSYS Tercih Klavuzu ve Robotu"nu yayımladığını duyurdu. 

Ülkemizde milyonlarca öğrencimizi ilgilendiren üniversite giriş için gerekli ÖSYM tercih kılavuzu ve ÖSYS üniversite tercih robotu  ilgili yeni gelişme var.

ÖSYM TERCİH KILAVUZU 2016 BELLİ OLDU

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), üniversite adaylarına yükseköğretim programları tercihlerinde rehberlik amacıyla hazırlanan "2016-ÖSYS Tercih Robotu"nu yayınladı.

ÖSYM'nin internet sitesinden yer alan duyuruya göre, üniversite adayları, tercih robotuna "https://rehberlik.osym.gov.tr" adresinden ulaşabilecek.

Adaylara, tercihlerini belirlemelerinde yardımcı olmak amacıyla hazırlanan "2016-ÖSYS Tercih Robotu"’nda, "2016 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu"nda yer alan yükseköğretim programlarında üniversite adı, program adı, puan türü, programın bulunduğu şehir gibi alanlara göre arama yapılabilecek.

Adaylar, tercih robotu ile her bir puan türündeki başarı sıraları ile girmeyi düşündükleri yükseköğretim programlarına geçen yıl yerleşen en küçük puana karşılık gelen başarı sırasını karşılaştırarak girebilecekleri programları (tercihlerini) belirleyebilecek

ÖSYM yeni tercih kılavuzu ve rehberi ÖSYS yeni tercih kılavuzu (robotu) 2016 için haberimizin detaylarına göz atınız.

ÖSYS TERCİH ROBOTU DA 2016 YAYIMLANDI

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), üniversite adaylarına yükseköğretim programları tercihlerinde rehberlik amacıyla hazırlanan "2016-ÖSYS Tercih Robotu"nu yayınladı.

ÖSYM'nin internet sitesinden yer alan duyuruya göre, üniversite adayları, tercih robotuna "https://rehberlik.osym.gov.tr" adresinden ulaşabilecek.

ÖSYM TERCİH KILAVUZU 2016 İÇİN TIKLAYINIZ

ÖSYS TERCİH ROBOTU 2016 İÇİN TIKLAYINIZ

YERLEŞTİRME İŞLEMİNİZ NASIL YAPILACAK?

Merkezi yerleştirmenin nasıl işlediğini bilmeniz, tercih yaparken daha dikkatli olmanızı sağlayacak. Merkezi yerleştirme, adayların yerleştirme puanlarına, tercihlerine ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşullarına göre bilgisayarla yapılır. Sistemin esasları da şöyle işler:

Her programa kılavuzda belirtilen ve bilgisayarla denetlenebilen koşulları taşıyan ve bu programa tercih listesinde yer vermiş adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilir. Yerleştirme puanlarına göre yapılacak yerleştirme işleminde ilgili yerleştirme puanı yüksek olan adaya öncelik verilecek.

Bir aday, puanları ne denli yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilir. Bu program, adayın yerleştirme puanlarıyla ya da sınavsız geçişle girebildiği en üst tercihidir. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz.

Kayıt hakkı kazanılan programın sonradan değiştirmesi, bir başka deyişle, daha düşük puanla öğrenci alan başka bir programa kaydolması mümkün değildir.

Kayıt yaptırdığınız bir programa gitmeseniz bile sistemde bu programı kazanmış görünecekseniz. Gelecek yıl sınava girdiğinizde yerleştirme puanınız hesaplanırken Ortaöğretim Başarı Puanı 0.12 katsayıyla değil, 0.06 katsayıyla çarpılacak.

TERCİHLER BUGÜN BAŞLIYOR 

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2016-ÖSYS tercih işlemlerinin bugün alınmaya başlanacağını ve tercih süresinin 3 Ağustos'ta sona ereceğini bildirdi.

ÖSYM'nin internet sitesinde yaptığı duyuruda, 2016-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nun, ÖSYM'nin "http://www.osym.gov.tr" internet adresinden yayınlandığı bildirildi.

Duyuruda, 18 Temmuz 2016 tarihinde ÖSYM'nin internet sayfasından yayınlanan kılavuzda güncelleme yapıldığından adayların tercih işlemi için bugün yayınlanan kılavuzu esas almaları ve bu tarihler arasında ÖSYM'nin internet sayfasında yer alabilecek duyuruları takip etmeleri gerektiği kaydedildi.

ÖSYM'ce, kılavuz basımı, dağıtımı ve satışının yapılmayacağı bildirildi. Adayların tercihlerini 29 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden TC kimlik numaraları ve şifrelerini kullanarak yapacakları belirtilen duyuruda, başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacağı, ÖSYM'ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listelerinin geçerli olmayacağı, sadece elektronik ortamda yapılacak tercihlerin işleme alınacağı ifade edildi.

ÖSYM, adayların kendilerine özel kişisel bilgi niteliğindeki TC kimlik numaralarını ve ÖSYM aday işlemleri şifrelerini özenle korumalarını ve hiç kimseyle paylaşmamaları uyarısında da bulundu.

Duyuruda, adaylara TC kimlik numarasının ve ÖSYM aday işlemleri şifresinin başkaları ile paylaşılmasından oluşacak mağduriyetlerden adayın kendisinin sorumlu olacağı belirtildi.

Adayların, ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlayacağı ve tercih işleminin ekrandaki uyarılara göre sonlandırılacağı bildirildi.

Adayların, tercihlerinin ÖSYM'ye ulaştığından emin olmaları için ekranda "2016-ÖSYS tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir.” ifadesini görmeleri, tercih işlemini tamamladıktan sonra "tercih süresi" içerisinde "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden tercih bilgilerini kontrol etmeleri ve yazıcıdan tercih listesinin bir dökümünü edinerek saklamaları gerektiği belirtildi.

Tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra adayların "tercih süresi" içerisinde "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden tercihlerinde değişiklik yapılabilecekleri kaydedildi.

TERCİH SÜRESİ UZATILMAYACAK

Duyuruda, "tercih süresi" tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik/düzeltme yapılamayacağı ve gönderilen düzeltme/değişiklik taleplerini içerir dilekçelerin işleme alınmayacağı belirtildi.

Tercih işlemlerinin 3 Ağustos saat 23.59'da sona ereceği ve tercih süresinin uzatılmayacağı da duyuruldu.

Duyuruya göre, 18 Temmuz 2016 tarihinde ÖSYM'nin internet sayfasından yayımlanan kılavuzda ise güncellemeler yapıldı.

Buna göre, OHAL Kararnamesi ile kapatılan Bursa Orhangazi Üniversitesi (Bursa), Canik Başarı Üniversitesi (Samsun), Fatih Üniversitesi (İstanbul), Gediz Üniversitesi (İzmir), İpek Üniversitesi (Ankara), Melikşah Üniversitesi (Kayseri), İzmir Üniversitesi (İzmir), Mevlana Üniversitesi (Konya), Murat Hüdavendigar Üniversitesi (İstanbul), Selahattin Eyyubi Üniversitesi (Diyarbakır), Süleyman Şah Üniversitesi (İstanbul), Şifa Üniversitesi (İzmir), Turgut Özal Üniversitesi (Ankara), Zirve Üniversitesi (Gaziantep) kılavuzdan çıkarıldı.

Ayrıca kapatılan Kanuni Üniversitesi'nin kılavuzda kontenjanı olmadığından, bu üniversiteyle ilgili güncelleme yapılmadığı öğrenildi.

Kılavuza, TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışmalarda "kimya" alanında alınan dereceler için "tıp programı" eklendi.

Yeni Yüzyıl Üniversitesinin kontenjanları ise yeniden düzenlendi.

MESLEK LİSELERİNE EK PUAN HESAPLANMADI

Öte yandan ÖSYM tarafından "ÖSYS Tercihlerinde ek puanı" ile tercih yapacak adaylar için de bir duyuru yayınlandı.

2016-ÖSYS Kılavuzuna göre bu yıl, bir mesleğe yönelik program uygulayan liselere 30 Mart 2012'den sonra kayıt yaptıran öğrenciler için ek puanın hesaplanmadığı bildirilen duyuruda, bunun sonucu olarak birçok puan türünde ek puanı hesaplanan aday sayısının bir önceki yıla göre azaldığı ifade edildi. Duyuruda, 2015 ve 2016 yıllarında yapılan YGS ve LYS'lerde her bir puan türünde ek puan hesaplanan aday sayılarını gösteren tabloya da yer verildi.

2016-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda, tercih edilebilecek lisans programlarına ait bilgiler yer aldı.

Yerleştirmeler için ek puanı ile tercih yapacak adayların, 2016-LYS sonuç belgelerinde yer alan "ek puanlı yerleştirme başarı sırası" bilgilerini kullanırken, bu yıl ek puanlı YGS ve LYS yerleştirme puanı hesaplanan aday sayılarındaki azalmayı göz önünde bulundurmaları gerekiyor.

ÖSYM'nin duyurusunda, adayların tercihlerini yaparken incelemeleri tavsiye edilen tablolar ve 2 ek puanlı tercih örneği de paylaşıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir