KYK 2015 Kredi ve burs başvuruları ne zaman?

2015 LYS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından Üniversiteye girmeye hak kazanan öğrencileri şimdi kayıt ve KYK (Kredi Yurtlar Kurumu) burs ve yurt başvuruları telaşı sardı.

basbakanlik bursu kyk kredi basvuru tarihiYURTKUR KYK 2015 burs ve yurt başvuruları ne zaman?

İşte 2015 Yurt kredi ve burs başvurularıyla ilgili tüm merak edilen detaylar

3 / 7 Ağustos 2015 tarihleri arasında yapılacak olan kayıt işlemlerinin ardından Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı yurtlarda kalmaya hak kazanan öğrenciler 1 Eylül'den itibaren de e-kayıt işlemlerini yaptıracaklar. E-kayıt uygulaması 2015-2016 dönemi için YURTKUR 'a ait asil ve yedek listeden yerleşmeye hak kazanan öğrencileri kapsayacak. Kredi Yurtlar Kurumu'na bağlı yurtlara kayıt yaptırma hakkını kazanan öğrenciler için e-kayıt zorunlu da olmayacak, öğrenciler isterlerse şahsen de kayıt yaptırabilecekler.

Kredi Yurtlar Kurumu yurt ve öğrenim kredisi başvuru tarihleri de kurumun internet sitesinden ilan edilecek.

ÖĞRENİM KREDİSİ NEDİR?

Yüksek öğrenim gören T.C. uyruklu öğrencileri maddi yönden desteklemek, sosyal ve kültürel gelişmelerini kolaylaştırmak amacıyla devam ettikleri yüksek öğretim kurumlarının normal öğrenimi süresince verilen, zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmayan borç paradır.

Öğrenim kredisi borcu; öğrenciye normal öğrenimi süresince verilen miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak, hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile tespit edilir.

Öğrenim Kredisinden Yararlanacak Öğrenciler;

  • Ön lisans öğrencileri,
  • Lisans öğrencileri,
  • Açık Öğretim öğrencileri(Sadece öncelikli öğrenciler; şehit veya gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü vb.),
  • İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okullara dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yaptıran öğrenciler(intibak  sınıfında öğrenim kredisi verilmez),
  • Yüksek lisans (Master ve Doktora) öğrencileri,
  • Vakıf Üniversitesinde okuyan öğrenciler,
  • İkinci öğretim de okuyan öğrenciler,

öğrenim kredisinden yararlanabilirler.

Not: Burs alan öğrenciye öğrenim kredisi, öğrenim kredisi alan öğrenciye ise burs verilmemektedir. Bir öğrenciye hem burs hem de öğrenim kredisi verilmez.

e-Devlet Kapısı Üzerinden Sunulan Hizmetler

-----> KYK Burs Başvurusu Sorgulama
-----> KYK Katkı Kredisi Sorgulama
-----> KYK Kredi Geri Ödeme Sorgulama
-----> KYK Kredi Numarası Sorgulama
-----> KYK Öğrenim Kredisi Sorgulama
-----> KYK Yeniden Yapılandırma Kredi Geri Ödeme Sorgulama
-----> KYK Yurt Başvurusu Sorgulama
-----> Yurtdışı Yurt, Burs, Öğrenim ve Katkı Kredisi Başvurusu
-----> Yurtiçi Yurt, Burs, Öğrenim ve Katkı Kredisi Başvurusu
-----> Kredi Yurtlar Kurumu Burs/Kredi Onay İşlemleri
Kredi Yurtlar Kurumu Burs/Kredi Onay İşlemleri
KYK kredi ve burs sonuçları sorgulama sayfası ve Yüksek Öğrenim Kredi Yurtlar Kurumu için e-devlet üzerinde gerçekleştirilebilecek işlemler için tıklayın.

Burslar ve Krediler ne zaman ödenecek

Kurumumuzun Ziraat Bankası ile yaptığı ve 1 Temmuz 2014’te yürürlüğe girecek protokolde yeni düzenlemeler hayata geçiyor. Eski protokolde öğrencilere burs ödemeleri her ayın 6’sında, kredi ödemeleri ise 7’sinde yapılırken yeni protokolle ödemeler, öğrencilerin T.C kimlik numaralarının son hanesine göre belirlenen tarihlerde yapılacak. Buna göre, T.C kimlik numarasının son hanesi ‘0’ olanlar için ödeme günü her ayın 6’sı olurken, kimlik numarasının son hanesi ‘2’ olanlara ödemeler ayın 7’sinde, ‘4’ olanlara ayın 8’inde, 6 olanlara ayın 9’unda ve kimlik numarası 8 ile bitenlere burs ve kredi ödemeleri her ayın 10’unda yapılacak.
Kurumumuzun  yaptığı yeni protokolde daha önceki protokollerde olmayan bir yenilik daha dikkati çekiyor. Protokolün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren tahsilat işlemlerinde sanal pos imkanı devreye giriyor. Bu düzenlemeyle tahsilatlar artık internet üzerinden kredi kartı ile de yapılabilecek.

Yine imzalanan protokolde bankanın vadesiz hesapta mevduatı bloke etmesi kaldırılırken öğrencilere yapılan kredi ödemeleri üzerinden alınan binde 2’lik komisyon binde 1’e düşürülüyor.

KYK burs ve kredi için notere gitmeye gerek var mı?

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Prof. Dr. Recep Kaymakcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Burs-Kredi Yönetmeliği'nde yapılan değişikliği anımsatarak, burs almaya hak kazanan öğrencilerin bundan sonra notere giderek taahhütnameyi tasdik ettirmelerinin gerekmeyeceğini vurguladı.

Bu düzenlemeyle senet olayının kalktığını ifade eden Kaymakcan, vatandaşın notere ücret ödemesine gerek kalmadığını ifade etti.

Daha önceki uygulamayı anlatan Kaymakcan, öğrenim kredisi veya burs almaya hak kazanan öğrencilerin eskiden notere gittiğini, ücret ödeyerek buradan taahhütnameyi aldığını belirtti. Kaymakcan, ''Öğrenciler bu külfetten kurtulmuş oldu'' dedi.

Öğrenci tarafından taahhütnamenin öğrenci tarafından elden kuruma veya bölgelerdeki yurtlara iletildiğini hatırlatan Kaymakcan, ''Bize gelen senetler sistemde taranıyor, ondan sonra öğrencinin hesabı açılıyordu'' diye konuştu.

''Elden belge getirme dönemine son''

Yeni düzenlemeyle, kredi veya burs almaya hak kazanan öğrencilerin sonuçlar açıklandıktan sonra, e-devlet şifresi alması gerektiğini vurgulayan Kaymakcan, ancak bu şifreyi 18 yaşından büyük öğrencilerin alabileceğini, 18 yaşından küçük olanlara bu şifrenin verilmediğini belirtti.

18 yaş üstü öğrencilerin PTT'den, e-devlet şifresi alması gerektiğini belirten Kaymakcan, şifreyi kullanarak, ''https://www.turkiye.gov.tr'' internet adresinde yer alan kredi ve yurtlarla ilgili bölüme gireceklerini anlattı.

Böylece öğrencinin bu bölümde yer alan taahhütnameye ulaşacağını ifade eden Kaymakcan, burada öğrencinin okul bilgisinin yer alacağını, metni okuyarak onaylaması gerektiğini kaydetti. Kaymakcan, onaylanan metnin doğrudan sistem üzerinden kuruma ulaşacağını, böylelikle öğrencilerin elden bir belgeyi ilgili birimleri ulaştırması durumunun da sona erdiğini belirtti.

Prof. Dr. Kaymakcan, burs ve kredi almaya hak kazanan öğrencilerin taahhütnameyi aldıkları şifre ile onaylamayı unutmamaları konusunda uyarıda bulundu.

Burs ve Kredi başvuru sonuçlandırma sistemi değişti

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) müracaatlarında 'devrim' gibi uygulama... Gençlik ve Spor Bakanlığı, KYK'ya yapılan yurt, burs ve kredi başvurularında kullanılan puanlama sisteminde yeni bir uygulamayı hayata geçirdi. Yeni sisteme göre; KYK'nın yurtlarında konaklamak ya da kredi ve burs almak isteyen öğrencilerin beyanları, aralarında Maliye, Aile ve Sosyal Politikalar, Çevre ve Şehircilik, Adalet, Gümrük ve Ticaret Bakanlıkları'nın da yer aldığı 11 farklı noktanın bulunduğu 'Çok Noktalı Kontrol' adlı sistemden taranarak kontrol ediliyor. Bakanlık böylelikle, özellikle ailesinin maddi durumu, yurtlarda öncelik tanınan dezavantajlı gruplar içerisinde yer alma gibi sıralamayı ve burs-kredi sonuçlarını etkileyen bilgilerde mümkün olan en doğru sonuca ulaşıyor.

BEYANLARDAKİ SUİİSTİMAL ÖNLENECEK

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, konuya ilişkin değerlendirmesinde, yeni sistemin suiistimalin önlenmesi ve mümkün olan en hakkaniyetli sonuca ulaşılması için oldukça faydalı olduğunu belirtti.

KYK nedir?

KYK, Başbakanlık’a bağlı bir kurum olup “Kredi Yurtlar Kurumu” ismini temsil etmektedir. üniversite öğrencilerine burs, kredi veren hatta barınma imkanı tanıyan bir kurumdur.

BURS/KREDİ SIKÇA SORULAN SORULAR

1.      BAŞBAKANLIK BURSU İLE YÜKSEKÖĞRENİM KREDİ VE YURTLAR KURUMUNUN VERDİĞİ BURS AYNI MIDIR?
5102 sayılı kanun ile 2004-2005 Öğretim yılından itibaren Başbakanlık bursu dahil bazı  kamu kurumları tarafından verilecek  burslar Kurumumuz tarafından ödenmektedir.

2.      BURS VE KREDİ BAŞVURULARI AYRI AYRI MI YAPILMAKTADIR?
Burs/kredi başvuruları elektronik ortamda aynı başvuru sayfası üzerinden alınmaktadır.

3.      BURS/KREDİ BAŞVURUSU YAPTIM. BUNDAN SONRA NE YAPMAM GEREKİYOR?
Öğrencilerin müracaat etmiş olmaları kendilerine mutlaka burs veya kredi tahsis edileceği anlamına gelmemektedir. Değerlendirme sonucunda burs veya kredi tahsisi yapılan öğrenciler yapılacak iş ve işlemleri Kurumumuz www.kyk.gov.tr sayfasından takip edebilirler.

4.      BURS/KREDİ BAŞVURUSU YAPTIM. BAŞVURUMU İPTAL ETMEK İSTİYORUM NE YAPMAM GEREKİYOR?
Yaptığınız başvuru sonucunda tarafınıza burs/kredi çıkması halinde www.turkiye.gov.tr internet adresi üzerinde burs/kredi taahhüt senedini düzenletmediğiniz  sürece  tarafınıza ödeme yapılmamaktadır. Böylece başvurunuz iptal olmuş olacaktır.

5.      BURS/KREDİ BAŞVURUSUNU YAPTIM. SONUCU NASIL VE NEREDEN ÖĞRENECEĞİM?
Değerlendirme sonucunda burs veya kredi tahsisi yapılan öğrenciler durumlarını Kurumumuz www.kyk.gov.tr sayfasından takip edebilirler.

6.      İKİNCİ ÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ BURS ALABİLİYOR MU?
Kurumumuza burs/kredi almak üzere müracaatta bulunan ikinci öğretim öğrencileri de , yapılan değerlendirme neticesinde durumlarının burs almasına uygun bulunması halinde Kurumumuzdan burs alabilirler.

7.      İLK 100 BURSUNDAN FAYDALANABİLMEDE; BİR YÜKSEKÖĞRETİM KURUMUNUNA YERLEŞEBİLMEK İÇİN ÖSYM TARAFINDAN YAPILAN SINAVLARIN HEPSİNDEN Mİ İLK 100’ E GİRMEK GEREKİYOR?
ÖSYM Başkanlığınca Kurumumuza bildirilen her öğrenim dalında ham puan bazında ilk 100’e giren öğrencilere öncelikli olarak burs ödemesi yapılmaktadır.

8.      HEM ÖĞRENİM KREDİSİ HEM DE BURSU AYNI ANDA ALABİLİYOR MUYUZ?
Kurumumuz tarafından burs alan öğrenciye öğrenim kredisi, öğrenim kredisi alan öğrenciye ise burs verilmemektedir.

9.      KURUMUNUZDAN ÖĞRENİM KREDİSİ ALMAKTAYIM. BU KREDİNİN BURSA DÖNÜŞMESİNİ İSTİYORUM NE YAPMALIYIM?
Öğrenim kredisi almakta iken durumunda sonradan değişiklik olanlardan;  Yönetim Kurulunca belirlenen öncelikle burs verilecek öğrenciler kapsamına giren öğrencilerin  öğrenim kredileri bu durumlarını belgelendirmek kaydıyla öğrencinin durumunda meydana gelen değişikliği izleyen ödeme döneminden itibaren bursa dönüştürülür.

10.  "ÖNCELİKLİ"  OLARAK BURS-KREDİ ALAN ÖĞRENCİLER KİMLERDİR?
Şehit çocukları,
Gazi çocukları,
Özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranı %40  ve üzerinde engelli olduğu tespit edilen öğrenciler,
Anne ve babası vefat etmiş olanlar,
Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına  bağlı Yetiştirme Yurtlarında barınarak tamamlayanlar,
Lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesinde tamamlayanlar,
3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunun 21 nci Maddesi gereği,
“Milli Sporcu Belgesi” almış amatör sporcular,
ÖSYM sınavında ham puan bazında ilk yüze giren öğrenciler
öncelikli olarak burs  almaktadırlar.

11.  “ÖNCELİKLİ” ÖĞRENCİLER ÖNCELİK BELGELERİNİ NEREDEN EDİNEBİLİRLER?
• Şehit veya gazi çocuğu(Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak belge),
• Özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranı %40 ve üzerinde engelli olduğu tespit edilen öğrenciler (tam teşekküllü devlet hastanesinden alınacak rapor),
• Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yetiştirme yurtlarında barınarak tamamlayanlar (Kurumumuz tarafından araştırılacaktır.),
• Darüşşafaka Lisesinden mezun olanlar, (Kurumumuz tarafından araştırılacaktır.),
• 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunun 21 nci Maddesi kapsamında ki öğrenciler ( Valilikten alınacak belge),
• Milli futbolcular Futbol Federasyonundan alınacak belge (diğer branşlarda milli olmuş amatör sporcular Kurumumuz tarafından  T.C Gençlik ve Spor Bakanlığından araştırılacaktır.),
• Anne ve babası vefat edenler, (Kurumumuz tarafından Mernis’den alınmaktadır).

12.    ÖNCELİKLİ ÖĞRENCİLER ÖNCELİK BELGELERİNİ NE ZAMAN ve NEREYE TESLİM EDECEKLER?
Burs/Kredi müracaat sonuçları açıklandıktan sonra Kurumumuz internet sayfası www.kyk.gov.tr ‘de ilan edilen tarihler arasında, posta yolu ile Söğütözü Mahallesi, 2176 Sokak, Numara:25 Çankaya, Ankara adresine öncelik belgenizi gönderebilirsiniz.

13-ÖNCELİK BELGEMİ BİR SONRAKİ YIL GÖNDERDİM İŞLEME ALINACAKMI?
Belgenizi ilgili öğretim yılında Kurumumuzun  belirttiği tarihlerde teslim etmeniz halinde belgeniz işleme alınacaktır.

14-BURS/KREDİ ÖDEMELERİ NE ZAMAN YAPILMAKTADIR?
Kurumumuzdan ilk defa burs/kredi alacak olan öğrencilere, müracaat ettikleri öğretim yılının ocak ayı itibariyle, ilgili Ziraat Bankası şubesi aracılığı ile ödeme yapılmaktadır. Öğrenciler şubelerini www.kyk.gov.tr internet adresimizden öğrenebilirler.

15-BURSUN DEVAM ETMESİ İÇİN ARANILAN “BAŞARILI OLMA” DURUMU NEYE GÖRE BELİRLENMEKTEDİR?
Başarı kriteri  öğretim kurumlarının tespitindedir. Öğretim kurumu tarafından başarısız olduğu bildirilen öğrencinin bursu öğrenim kredisine dönüştürülür.

16-BURSUM BAŞARISIZLIKTAN ÖĞRENİM KREDİSİNE DÖNÜŞTÜ, BU YIL BAŞARILIYIM ÖĞRENİM KREDİM BURSA DÖNÜŞEBİLİRMİ?
Başarısızlıktan bursu öğrenim kredisine dönüşen öğrenciler tekrar başarılı olsa dahi öğrenim kredileri bursa dönüşmez

17-OKULUM UZADI. BURS/KREDİ ALMA HAKKIM DEVAM EDİYOR MU?
Kurumumuz tarafından yükseköğrenim gören öğrencilere normal öğrenim süresi kadar burs/kredi ödemesi yapmaktadır. Ek süre okuyan öğrencilere burs/kredi ödemesi yapılamaz.

18-BURS/KREDİ İLE İLGİLİ OLARAK SÜRECİN DAHA ÇABUK İŞLEMESİ ADINA BİLGİ/BELGELERİ HANGİ ADRESE ULAŞTIRMAMIZ GEREKİYOR?

YÜKSEK ÖĞRENİM KREDİ VE YURTLAR KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Söğütözü Mahallesi 2176 Sokak No:25 Çankaya /ANKARA

19-BURS/KREDİ TAAHHÜT SENEDİNDEKİ “KREDİ MİKTARI İLE  ÖDENEN KREDİ  MİKTARI AYNI MIDIR?
Senetteki kredi miktarı ile ödenecek kredi  miktarı aynı olmaya bilir, öğrenciye yapılan kredi ödemesi üzerinden borç hesaplanır.
.
20-HANGİ DURUMLARDA ÖĞRENİM KREDİSİ KESİLMEKTEDİR?
• Öğretim kurumundan ayrılma, çıkarılma veya geçici olarak uzaklaştırılma,
• Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma,
• Sağlık sebebiyle öğretim kurumuna devam etmeme,
• Öğretim kurumunun kapatılması,
• Kurum yurtlarından süresiz çıkarma cezası alınması,
• Asgari ücret düzeyinde devamlı gelirle çalışma,
• Kesin hükümle mahkum olma,
hallerinde öğrencilerin öğrenim  kredisi kesilmektedir.

21-HANGİ DURUMLARDA BURS KESİLMEKTEDİR?
•  Başarısız olması,
• Öğretim kurumundan ayrılması, çıkarılması veya geçici olarak uzaklaştırılması,
• Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma,
• Öğretim kurumunun kapatılması,
• Kurum yurtlarından süresiz çıkarılma cezası alması,
• Asgari ücret düzeyinde devamlı gelirle çalışması,
• Kesin hükümle mahkum olması,
hallerinde öğrencilerin bursu kesilmektedir.

22- KURUMUNUZ KATKI KREDİSİ VERİYOR MU?
29.08.2012  tarih ve 28396 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulunun Kararı ”2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılında öğrenimine devam eden veya yeni kayıt yaptıracak birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden, 4 üncü ve 11 inci maddelerdeki hükümler saklı kalmak kaydıyla, öğrenci katkı payı alınmaz. Bu öğrencilerden alınması gereken öğrenci katkı payı tutarları, Devlet tarafından karşılanır”  hükmüne amirdir. Bu sebeple   Kurumumuzca da katkı kredisi verilmemektedir.

23- KURUMUNUZA DAHA ÖNCEDEN GÖNDERMİŞ OLDUĞUM TAAHHÜT SENEDİNDE BURS/KREDİ ÖDEME BİTİŞİ EYLÜL GÖRÜLDÜĞÜ HALDE NEDEN ERKEN KESİLDİ?
Öğretim kurumundan, öğrenci hakkında Kurumumuza, kredi almasına engel teşkil edecek bilgilerin (mezun, terk vb.) gelmiş olması halinde öğrencilerin kredileri kesilir ve bir daha ödenmez. Tarafınıza yapılmayan ödemeler borç olarak kaydedilmez.
Ayrıca, yönetim kurulu kararına istinaden burs ödemeleri son sınıf öğrencilerine haziran ayından sonra yapılmaz.

24-   AÇIKÖĞRETİM ve UZAKTAN EĞİTİM ÖĞRENCİLERİ BURS/KREDİ ALABİLİYOR MU?
Açık Öğretim ve uzaktan eğitim öğrencilerine, burs/kredi verilmemektedir. Ancak, öncelikli öğrenciler Kurumumuz hizmetlerinden yararlanmaktadır. Durumlarında herhangi bir öncelik söz konusu değil ise (öncelikli öğrenciler; şehit veya gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü olanlar vb.) Kurumumuz tarafından burs/kredi ödemesi yapılmamaktadır.

25- KURUMUNUZ İNTERNET SİTESİNDE “ÖĞRENCİLERİN ÖDEYECEKLERİ BAKİYE BORCU EĞİTİMİ SÜRESİNDE ALDIĞI KREDİ MİKTARININ ÜÇ   KATINI GEÇEMEZ” CÜMLESİ NE ANLAMA GELMEKTEDİR.
Kurumumuz internet sitesinde bahsedilen konu, Kurumumuzdan kredi alan öğrencilerin borcu hesaplanırken, almış oldukları kredilere ilave edilen Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) miktarının, Kurumca ödenen kredi miktarının 3 katını geçemeyeceğini ifade etmektedir.

26- ÖĞRENİM KREDİSİ BORÇLARI NASIL HESAPLANIR?
Kurumdan öğrenim kredisi alan öğrencilerin borcu, öğrenim kredilerinin verildiği tarihten öğrenim süresi bitimine kadar geçen sürede veya herhangi bir sebeple kredisinin kesildiği tarihe kadar; öğrenim kredisi olarak verilen miktarlara, Türkiye İstatistik Kurumunun Yurt İçi Üretici  Fiyat Endeksindeki (Yİ-ÜFE) artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesi suretiyle hesaplanmaktadır.

27-  KATKI KREDİSİ BORÇLARI NASIL HESAPLANIR?
Kurumdan katkı kredisi alan öğrencilerin borcu ise, katkı kredilerinin verildiği tarihten itibaren öğrenim süresi bitimine kadar geçen sürede veya herhangi bir sebeple kredisinin kesildiği tarihe kadar; Kurumca öğrenci adına üniversitesi hesaplarına ödenen miktarlara,  katkı kredisi verilen öğretim yılının ocak ayından başlamak üzere en son kredi aldığı yılın aralık ayındaki, Türkiye İstatistik Kurumunun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki (Yİ-ÜFE) artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesi suretiyle hesaplanmaktadır.

28-  KREDİ BORCUM TESPİT EDİLDİKTEN SONRA KREDİLERİMİ NASIL/NE ŞEKİLDE ÖDEYECEĞİM?
Öğrenim ve/veya katkı kredisi alan öğrenciler, kredi alma aşamasında, düzenledikleri “Burs/Kredi Taahhüt Senetleri” ndeborçlarını tebligat beklemeksizin, normal öğrenim sürelerinin bitiminden itibaren iki yıl sonraki aydan başlayarak, kredi aldıkları süre kadar zamanda aylık taksitler halinde ödeyeceklerini taahhüt etmektedirler.

29-  KREDİ GERİ ÖDEME PLANI TARAFIMA ULAŞTIRILACAK MI?
Öğrenim ve/veya katkı kredisi alan öğrenciler, kredi alma aşamasında düzenledikleri “Burs/Kredi Taahhüt Senetleri”nde borçlarını tebligat beklemeksizin, normal öğrenim sürelerinin bitiminden itibaren iki yıl sonraki aydan başlayarak, kredi aldıkları süre kadar zamanda aylık taksitler halinde ödeyeceklerini taahhüt etmektedirler. Bu sebeple Kurumumuzun tebligat yükümlülüğü yoktur.
Borcu tespit edilen tüm öğrencilerin borçları ve ödeme planları Kurumumuzda bulunan adreslerine normal posta yoluyla gönderilmektedir. Gönderilen ödeme planlarının ellerine geçmemesi Kurumumuza hukuki olarak bir sorumluluk getirmemektedir.

30-  KURUMUNUZDAN ALDIĞIM ÖĞRENİM KREDİLERİNİN GERİ ÖDEME PLANINI TAKSİT SAYISIN/TUTARLARINI KENDİM BELİRLEYEBİLİYOR MUYUM?
Öğrencilerimiz, yönetmeliğimiz gereği öğrenim kredisi geri ödemelerini kredi aldıkları sürede aylık taksitler halinde (2006 – 2007 öğretim yılından önce üçer aylık ) ödemektedir

31-  GÖNDERMİŞ OLDUĞUNUZ ÖDEME PLANI ELİME GEÇMEDİ BORÇ VE TAKSİTLERİMİ NEREDEN ÖĞRENECEĞİM?
Borç ve taksitlerinizi Kurumumuzun   www.kyk.gov.tr    internet adresindeki “Öğrenim / Katkı Kredisi Borç Sorgulama ”sayfasından veya 444 1 961 nolu çağrı merkezimizi aramak suretiyle öğrenebilirsiniz.

32- ŞU AN  İŞSİZİM / ÖĞRENCİYİM ÖĞRENİM VE/VEYA KATKI KREDİSİ BORCUM ERTELENEMEZ Mİ?
Öğrenci (borçlu) öğrenim ve katkı kredisi borcunu, devam ettiği öğretim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden iki yıl sonra başlamak üzere bu krediyi aldığı süre kadar zamanda ve aylık taksitler ( 2006 – 2007 öğretim yılından önce üçer aylık taksitler ) halinde, her dönemin son ayının veya aylık vadenin en geç son iş günü mesai bitimine kadar ödemek zorundadır.

Borç ödeme vadesi henüz başlamayanların,

Borç taksitlerini aksatmadan ödeyenlerin,

Borçlunun, Kuruma müracaatı esnasında; Emekli Sandığı, SSK, BAĞ-KUR gibi sosyal güvenlik kuruluşu niteliğindeki başka kuruluşlarla ilişkisinin bulunmaması halinde, ilgilinin yazılı talebi ile borç ödemesi kredi alma süresinin bitiminden itibaren endeks uygulanmak sureti ile ve birer yıllık sürelerle Kurumca uzatılmaktadır.

“Katkı kredisi ödemelerinde de aynı esaslar uygulanmaktadır.”
Bunun dışında, herhangi bir sebeple (öğrenci olmak, işsizlik vb.) borcun ertelenmesi, silinmesi veya yeniden taksitlendirilmesi mümkün değildir.

Durumu yukarıdaki şartlara uyan borçluların, borçlarını erteletebilmeleri için,  borç başlangıç tarihinden bir ay önce Kurumumuzunwww.kyk.gov.tr  internet adresindeki "Dilekçeler ve Formlar"  sayfasında örneği bulunan "BORÇERTELEME DİLEKÇESİ"ni (Dilekçe No 2)eksiksiz doldurmak suretiyle Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü Kredi Dairesi Başkanlığı “Söğütözü Mahallesi 2176 Sokak No:25 Çankaya/ ANKARA” adresine göndermeleri gerekmektedir.

33-  ŞU AN VATANİ GÖREVİMİ YAPMAKTAYIM. ÖĞRENİM VE/VEYA KATKI KREDİSİ BORCUM ERTELENEMEZ Mİ?
Öğrenci (borçlu) öğrenim ve katkı kredisi borcunu, devam ettiği öğretim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden iki yıl sonra başlamak üzere bu krediyi aldığı süre kadar zamanda ve aylık taksitler ( 2006 – 2007 öğretim yılından önce üçer aylık taksitler ) halinde, her dönemin son ayının veya aylık vadenin en geç son iş günü mesai bitimine kadar ödemek zorundadır.

Borç ödeme vadesi henüz başlamayanların,

Borç taksitlerini aksatmadan ödeyenlerin,

Ödeme dönemleri askerlik dönemine rastlarsa, borçları Yİ-ÜFE uygulanmadan askerlik döneminin sonuna kadar ertelenir.

Durumu yukarıdaki şartlara uyan borçluların, borçlarını erteletebilmeleri için, Kurumumuzun www.kyk.gov.tr internet adresindeki "Dilekçeler ve Formlar" sayfasında örneği bulunan "ASKERLİK SEBEBİYLE BORÇ ERTELEMEDİLEKÇESİ"ni (Dilekçe No:4) eksiksiz doldurarak askerlik şubelerinden alacakları askerliğin başlama ve bitiş tarihlerinin olduğu belgeyi eklemek suretiyle Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü Kredi Dairesi Başkanlığı “Söğütözü Mahallesi 2176 Sokak No:25 Çankaya/ ANKARA” adresine göndermeleri gerekmektedir.

34- LİSANS ÖĞRENİMİNDEN SONRA ARA VERMEDEN YÜKSEK LİSANSA BAŞLADIM LİSANS ÖĞRENİM KREDİSİ BORCUM ERTELENİR Mİ?
“Lisans öğreniminden sonra, öğrenimine ara vermeden yüksek lisans (master) öğrenimine devam eden öğrenciler öğrenim ve/veya katkı kredisi  borçlarını, lisans öğreniminin bitiminden itibaren dört yıl sonraki aydan başlamak üzere;

35-  LİSANS/YÜKSEK LİSANS ÖĞRENİMİNDEN SONRA ARA VERMEDEN DOKTORA ÖĞRENİMİNE BAŞLADIM LİSANS/YÜKSEK LİSANS ÖĞRENİM KREDİSİ BORCUM ERTELENİR Mİ?
Lisans ve/veya yüksek lisans öğreniminden sonra, öğrenimine ara vermeden doktora öğrenimine devam eden öğrenciler öğrenim kredisi borçlarını, doktora öğrenimlerinin normal öğrenim süresinin bitiminden iki yıl sonraki aydan başlamak üzere, kredi aldıkları süre kadar zamanda ve aylık dönemler halinde ödemek zorundadır” hükmünü içermektedir.
Lisansüstü eğitim yapan öğrencilerin, lisans öğrenimi döneminde aldıkları kredilerden doğan borçlarının ertelenebilmesi için;
Lisans öğreniminden sonra ara vermeden yüksek lisans (master) veya doktora öğrenimine, ya da yüksek lisans (master) öğreniminden sonra ara vermeden doktora öğrenimine başlamış olmaları,
Lisansüstü öğrenimine kayıt yaptırdığı tarihten itibaren 30 gün içinde, Kurumumuzun www.kyk.gov.tr  internet adresindeki “Dilekçeler ve Formlar”  sayfasında örneği bulunan “BORÇ ERTELEME DİLEKÇESİ” (Dilekçe No 3) ile Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü Kredi Dairesi Başkanlığı “Söğütözü Mahallesi 2176 Sokak No:25 Çankaya/ ANKARA” adresine göndermeleri   gerekmektedir.

36- ÖĞRENİM VE/VEYA KATKI KREDİSİ BORCUMU NE ZAMAN, NASIL VE NEREYE ÖDEYECEĞİM?
a) Normal öğrenim süresini tamamlayan veya kredi almaktan vazgeçen öğrenciler, borçlarını, normal öğrenim sürelerinin bitim tarihinden iki yıl sonraki aydan başlamak üzere,
b) Herhangi bir sebeple, kredisi kesilen veya öğrenim kurumundan atılan  okullarını terk eden öğrenciler borçlarını, kredilerinin kesildiği tarihten iki yıl sonraki aydan başlamak üzere, kredi aldıkları sürede  aylık taksitler halinde(2006 – 2007 öğretim yılından önce üçer aylık ) her dönemin son ayının en geç sonuncu iş günü mesai saati bitimine kadar, T.C. Ziraat Bankasının herhangi bir şubesinden adını, soyadını ve T.C.Kimlik Numaranızı belirtmek suretiyle, tebligat beklemeksizin ödemekle yükümlüdürler. Taksitlerini daha sonraki bir tarihte ödeyenler, zamanında ödememiş sayılırlar.

37-  ERKEN ÖDEME İNDİRİMİ NEDİR?
Kredi borçlarının tamamının, ödeme başlangıç tarihinden önce ödenmesi halinde yapılan indirimlere erken ödeme indirimi denir.

38- ERKEN ÖDEMELERDE NASIL BİR İNDİRİM SÖZ KONUSU?
Kurumumuzdan, normal öğrenim sürenizce almış olduğunuz öğrenim ve/veya katkı kredisinden doğan borçlarınızın tamamını, normal öğrenim sürelerinin bitim tarihinden itibaren birinci yıl içinde öderseniz anaparadan değil sadece Türkiye İstatistik Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki (Yİ-ÜFE) artışlardan doğan borçlarınızdan  % 30; ikinci yıl içinde öderseniz  % 20 erken ödeme indiriminden yararlanabilirsiniz.

39-  ERKEN ÖDEME İNDİRİMİNDEN NASIL FAYDALANABİLİRİM?
Erken ödeme indiriminden yararlanmak isteyen borçlular, ödeme yapmadan önce, Kurumumuz 444 19 61 nolu çağrı merkezimizi aramak suretiyle indirimli borç miktarını öğrenerek, T.C. Ziraat Bankasının herhangi bir şubesinde adını,soyadını, ve T.C. Kimlik Numarasını  belirtmek suretiyle ödemelerini yapabilirler.

40- BORÇ TAKSİTLERİM BAŞLADIKTAN SONRA KALAN BORCUMUN TAMAMINI ÖDESEM HERHANGİ BİR İNDİRİM YAPILIR MI?
Borç taksitleri başladıktan sonra, borcunuzun tamamını ödeseniz dahi herhangi bir indirim yapılması mümkün değildir.

41-   ÖĞRENİM VE/VEYA KATKI KREDİSİ BORÇLARI HANGİ DURUMLARDA SİLİNİR?
Kurumumuza öğrenim ve/veya katkı kredisinden borcu bulunanlardan;
Tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulundan  “hayatını çalışarak kazanamaz” ibaresi bulunan bir sağlık raporu alanların,
Kredi alırken veya aldıktan sonra vefat edenlerin, borçları silinir.

42-   BENİM BORCUM NEDEN ALDIĞIM KREDİNİN ÜÇ KATINDAN FAZLA?
Süresi içinde ödenmeyen borçlara her yıl Bakanlar Kurulunca tespit edilen oranlarda gecikme zammı ilave edilmektedir. Bu durumda olan borçluların borcunun, almış oldukları kredi miktarının 3 katını geçmesi mümkündür.

43- AYNI SÜRE KREDİ ALDIĞIMIZ ARKADAŞLARIM BENDEN DAHA AZ BORÇ ÖDÜYOR. NEDEN?
Kurumumuzdan aynı sürelerde kredi alan öğrencilerin borçları iki sebepten dolayı farklı olmaktadır.
1-Kurumumuz Yönetim Kurulu kararı gereği;  "ÖNCELİKLİ" olarak kredi alan öğrencilerin; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından  tespit edilen Yurt İçi Üretici  Fiyat Endeksinden (Yİ-ÜFE) doğan borçlarından % 50 indirim yapıldığından, bu öğrencilerin borç ve taksit miktarları,  aynı sürelerde kredi alan  ve önceliği bulunmayan öğrencilerden farklı olmaktadır.
2-Öncelikli öğrenciler grubuna girmediği halde, farklı tahsis dönemlerinde (1.tahsis, 2. tahsis vb.) kredi alan öğrencilerin almış oldukları kredilere uygulanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE)  öğrencilerin krediyi almaya başladığı tarihten itibaren uygulanmaya başladığı için,  daha sonraki tahsis dönemlerinde kredi alan öğrencilerin borçlarında azda olsa farklılık bulunmaktadır.

44- BORCUMU ÖDEDİĞİM HALDE, KURUMUNUZ İNTERNET SAYFASINDAKİ   SORGU EKRANINDA HALEN NEDEN BORÇLU OLARAK GÖRÜNÜYORUM?
Öğrenim ve/veya katkı kredisi borcuna mahsuben yapılan ödemeler, ödemenin yapıldığı ayı takip eden ayın 15’inden sonra ödemenin yapıldığı tarih itibariyle borçluların şahsi hesaplarına işletilmektedir. Bu nedenle, yapmış olduğunuz ödemeleri, ödemeyi yaptığınız ayı takip eden ayın 15’inden sonra ödediğiniz tarih itibariyle hesabınızda görebilirsiniz.

45- BORCUMU ÖDEDİĞİM HALDE, KURUMUNUZ İNTERNET SAYFASINDAKİ   SORGU EKRANINDA HALEN NEDEN GERİ ÖDEMESİ YAPILMIŞ AYA AİT GECİKME ZAMMI İŞLEMEKTEDİR?
Öğrenim ve/veya katkı kredisi borcuna mahsuben yapılan ödemeler, ödemenin yapıldığı ayı takip eden ayın 15’inden sonra sisteme aktarıldığında, borçlunun ödemesini gerçekleştirdiği tarih baz alınarak sisteme aktarılır. Bu tarihten sonra ekranda görülen (sisteme aktarılmadan önceki) gecikme zammı silinir.

46-   KREDİ BORÇLARIMA MAHSUBEN SEHVEN FAZLA ÖDEME YAPTIM. NASIL GERİ ALABİLİRİM?
Kredi borçlarınıza mahsuben yapmış olduğunuz fazla ödemenin tarafınıza iade edilebilmesi için, Kurumumuzun  www.kyk.gov.tr internet adresindeki "Dilekçeler ve Formlar’’ sayfasında örneği bulunan “FAZLA ÖDEME İADESİ TALEP DİLEKÇESİ” ni (Dilekçe No 1) eksiksiz olarak doldurup, kesinlikle banka hesap numaranızı da belirterek “Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü Kredi Dairesi Başkanlığı “Söğütözü Mahallesi 2176 Sokak No:25 Çankaya/ ANKARA” adresine göndermeniz gerekmektedir.

47-  BORÇ TAKSİTLERİMİ ZAMANINDA YATIRMADIĞIMDA NASIL BİR İŞLEM UYGULANMAKTADIR?
Öğrenim ve katkı kredisi borçlusu olup, borç taksitlerini zamanında ödemeyenlerin birinci defada borçlarının bir yıllığı, tekrarında ise tamamı ivedilik kazanır ve bu tarihten başlayarak 6183 sayılı “Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’’ kapsamına girer ve bu kanun hükümlerine göre Vergi Dairesi Müdürlüklerince, borçlulardan tahsil edilerek Kuruma ödenir.

48-  BORÇ TAKSİTLERİMİ ZAMANINDA YATIRMADIĞIMDA UYGULANACAK GECİKME ZAMMI NE KADARDIR?
Süresi içinde ödenmeyen borçlarınıza, her yıl Bakanlar Kurulunca tespit edilen oranlarda günlük gecikme zammı uygulanmaktadır. 19 Ekim 2010 gününden itibaren uygulanan gecikme zammı oranı aylık % 1.40 olup, günlük uygulanmaktadır.

49- ÖDEMELERİMİ VERGİ DAİRESİNE YAPMAKTAYIM. BİR SONRAKİ AYIN 15’ İNDEN İTİBAREN SİSTEME YANSIR DÜŞÜNCESİYLE SİTENİZİN SORGU EKRANINA GİRDİM FAKAT HALA ÖDEME YAPILMAMIŞ GÖZÜKÜYOR.
Vergi daireleri üzerinden yapılan kredi ödemelerinin Kurumumuz hesaplarına aktarılması süreci/süresi, Ziraat Bankası üzerinden yapılan kredi geri ödemelerinden farklıdır. İlgili vergi dairesi ödeme yaptığınız tarih itibari ile  sistemimizeaktarma yapar. Aktarma sonrası, bu tarihten sonra ekranda gözüken gecikme zamları ( doğru tutarların ödenmesi kaydıyla) silinmektedir.

50-  KREDİ GERİ ÖDEMELERİNİ VERGİ DAİRELERİ ÜZERİNDEN YAPAN BORÇLULAR, İVEDİLİK KAZANAN TAKSİT TUTARLARINI ÖDEDİKTEN SONRA TEKRAR ZİRAAT BANKASI ARACILIĞI İLE KREDİ BORÇLARINI ÖDEYEBİLİRLER Mİ?
6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun Hükümlerine göre vergi daireleri yada  mal sandıklarınca tahsil olunacak olan kredi geri ödemeleri ilgili vergi dairelerince/mal sandıklarınca borç bitinceye kadar tahsil edilme yoluna gidilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir