Memur ne kadar zam istiyor?

Kamuda çalışan yaklaşık 2,6 milyon memur ile 1,9 milyon memur emeklisinin zam pazarlığı dün başladı.

Memur ne kadar zam istiyor?

Zaman'ın haberine göre kamuda çalışan yaklaşık 2,6 milyon memur ile 1,9 milyon memur emeklisi adına sendikalar hükümet ile zam pazarlığı için masada. Müzakerelerin ilk toplantısı dün yapıldı.

Hükümet adına Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in başkanlık ettiği heyet ile sendikalar adına Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu’nun başkanlık ettiği heyet görüşmelerin ilk gününde çalışma takvimini karara bağladı.

Toplu sözleşmenin bir aylık süre içerisinde tamamlanması gerekiyor. Toplu sözleşme görüşmelerinde 4,5 milyon kişilik memur ve memur emeklisinin 2014 ile 2015 yıllarında alacağı maaş zammı belli olacak. Ayrıca yapılacak diğer ekonomik iyileştirmeler ve sosyal haklardaki düzenlemeler de karara bağlanacak.

Toplu sözleşme görüşmelerine Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu’nun yanı sıra Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk da başkanlık ediyor. Görüşmelere KESK Başkanı Lami Özgen ile yetkili sendika başkanları katılıyor. Memur-Sen zam pazarlığında masaya taban aylığa 100 TL zam ve iki yıllık dönemde her altı ay için yüzde 6 zam talebiyle oturuyor. Ayrıca eşi çalışmayan memura 234 TL eş yardımı ve 50 TL çocuk yardımı istiyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, görüşmeler öncesi yaptığı açıklamada hükümetin teklifini en kısa sürede taraflara sunacağını söyledi. Bakan Çelik, “Tabii ki çalışanların örgütlü toplumun gereği olarak sendikaların farklı talepleri olacak. Ama biz hükümet olarak hesapsız davranma, programsız hareket etme, varını yoğunu toplu sözleşmeye endeksleyen ekonomik yaklaşım içinde olamayız. Talepleri alacağız, imkanlarımızı zorlamaya devam edeceğiz.” dedi. Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu ise toplu sözleşme masasından 4-C’lilerin kadroya geçmesi yönünde karar çıkmasını beklediklerini ifade etti. Gündoğdu, memurlara 1.800 TL bayram ikramiyesi verilmesini istediklerini de kaydetti.

Hükümetle sendikalar arasındaki zam pazarlığında anlaşma sağlanamaması halinde devreye Kamu Görevlileri Hakem Kurulu girecek. Hakem Kurulu, maaş zammında son sözü söylemeye yetkili. Başvuru yapılması durumunda Hakem Kurulu 5 gün içinde kararını verecek. Kurul, toplantıya katılanların çoğunluğu ile karar alacak. Kurul üyeleri çekimser oy kullanamıyor.

Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu taraf çoğunluğu sağlamış sayılacak. Kurul kararları kesin, hükümet de uygulamak zorunda. Kurul kararları Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir