Emekliye 2014 de ne kadar zam var? Ünvan maaşları

Memurlarla geçen yıl imzalanan toplu sözleşme görüşmelerinde 2014 zammının "yıllık" yapılmasına karar verilmesi, çalışan ve emeklilerin yeni yıl zammında büyük farklılıklara yol açtı. Bu uygulama emekliler arasındaki uçurumun daha da artmasına yol açtı.

İşçilere 6 aylık zam

emekli-2014-maaslariÇalışan ve emekliler arasındaki büyük uçurum, bu yıl ilk kez memur ve memur emeklilerine 6 aylık yerine yıllık zam yapılmasından kaynaklandı. İşçiler, işçi, esnaf ve çiftçi emeklileri ile asgari ücretli çalışanlar 6 aylık dönem için zam aldılar.

Buna karşılık memur ve memur emeklilerine 2014 zammının tümü bir defada ocak ayında verildi. Bu da yaklaşık 15 milyon işçi, esnaf ve çiftçi emeklisiyle asgari ücretlinin, 4,6 milyon memur ve memur emeklisine göre daha düşük miktarda zam almasına neden oldu.

4,7 kat fark oluştu

Bu aydan itibaren uygulamaya giren yeni zamlara göre memur emeklileriyle diğer emekliler arasında 7,8 kata varan fark oluştu. Ocak ayından itibaren en düşük memur emekli aylığına yüzde 12,7 artışla 148 lira zam yapılırken en düşük işçi emekli aylığı yüzde 3,27 artış ve 31 lira zamla yetindi. Böylece en düşük memur emekli aylığıyla işçi emekli aylığı arasında 4,7 kat fark oluştu. Bu fark çiftçi emeklileri aleyhine 7,8 kat, esnaf emeklileri aleyhine de 5,92 kata kadar çıktı.

Uçurum temmuz ayında kapanmaz

Memur ve memur emeklileri bu yılın sonuna kadar bir daha zam ya da enflasyon farkı alamayacak. Buna karşılık asgari ücretlilere yılın ikinci yarısında yüzde 6, diğer emeklilere ise gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılacak. Ancak bu zamlara rağmen açılan uçurumun kapanması beklenmiyor.

Toplam 522 lira

Örneğin 2014 için hedeflenen yüzde 5'lik enflasyonun yarısı ilk 6 ayda gerçekleştiği takdirde işçi emeklisi temmuzda yüzde 2,5 daha zam alacak. Bu durumda zam yüzde 5,8'e, miktarı da 25 lira ilaveyle 56 liraya çıkacak. Memur emeklisi 148 lirayı 12 ay boyunca alacağı için toplamda yıllık 1776 lira zam almış olacak. İşçi emeklisi ise ilk 6 ay 31 liradan toplam 186 lira, ikinci 6 ayda da 56 liradan 336 lira olmak üzere toplam yıllık 522 lira zam almış olacak.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı Aralık ayı tüketici fiyat artışı sonrasında Temmuz-Aralık dönemi enflasyonu yüzde 3.27 olarak gerçekleşti. Böylece, geçen yılın ikinci yarısında toplu sözleşme uyarınca yüzde 3 zam alan devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklileri, yüzde 0.27 oranında enflasyon farkı almaya hak kazandı. Devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklilerinin mevcut maaş ve ücretlerine 1 Ocak 2014'ten geçerli olmak üzere yüzde 0.27'lik enflasyon farkı ilave edilecek. Buna da memur ve sözleşmelilerde toplu sözleşme uyarınca 2014 yılına ilişkin yapılacak brüt 175 lira, net ise 123,62 liralık artış eklenecek. 1.9 milyon memur emeklisinde ise yüzde 0.27'lik artışa brüt 175 lira, net yaklaşık 146 liralık zam ilave edilecek.

Bugün 21 Şubat Cuma milyonlarca emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacağını merak etmeye başladılar. Emekli maaşlarına zam yapılacak mı? Emekli maaşları yeni yılda ne kadar olacak?

Memur maaşlarına gelen zammın ardından emekli maaşlarına ne kadar zam geleceği büyük merak konusu oldu. Emekli maaşları ne kadar olacak? Emekli maaşlarına zam yapılacak mı? Emekli maaş 2014 zam oranları ne kadar olur? Emekli maaşlarına bu ay zam gelecek mi?

Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından Memur maaşlarına zam geldi. Emekli maaşlarına zam gelmesi konusunda hükümet kanadından herhangi bir resmi açıklama gelmedi. Fakat çok yakın bir zamanda emekli maaşlarına enflasyon oranları göz önünde bulundurularak gerekli zam yapılacak.

Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından emekliye müjdeli haber geldi. Emekli maaşlarına önümüzde ki ay itibari ile zam yapılması bekleniyor. Emekli maaşları ne kadar olacak? Emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak? Emekli maaşları yılbaşı zammı ne kadar?

Memur maaşlarına zam yapıldı. Şimdi sıra emekli maaşlarına geldi. Emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacağı konusunda hükümet kanadından herhangi bir açıklama gelmedi. Milyonlarca emeklinin beklediği zam haberinin çok yakın bir zamanda geleceği tahmin ediliyor.

Emekli maaşlarına ne kadar zam gelecek? Emekli maaşları ne kadar olacak? Emekli maaş zam oranı ne kadar oldu? İşte asgari ücret ve emekli maaşı zam oranı.

Yaklaşık 3 milyon memurun zamlı maaşları belli oldu. Maaşlara bu yıl, toplu sözleşme gereği yüzdelik zam yerine seyyanen zam yapıldı.

Buna göre bütün kamu görevlilerinin maaşları brüt 175, net 123 TL artış gösterdi. Ancak seyyanen zam uygulaması, maaşı 2 bin 700 TL'nin üzerinde olan çalışanlar için gelir kaybına yol açtı. Bu grupta yer alan yaklaşık 300 bin memur, hükümetin ilk teklifi olan yüzde 3+3 zam dahi alsalardı yıllık gelir artışları daha yüksek olacaktı. Yüzdelik zammın 4+4 olması halinde ise 2 bin 100 TL'nin üstünde maaş alanlar seyyanen zamdan zararlı çıktı. Memurların büyük bölümü 2 bin 100 TL'nin üzerinde aylık alıyor. İlave 150 TL zam alan öğretmenler kapsam dışı tutulduğunda seyyanen zam, memurların büyük bölümü için 4+4'e göre daha düşük gelir artışı sağladı.

Memurlar zamlı maaşlarını 15 Ocak'ta alacaklar. Maaş zamlarıyla birlikte yüzde 0,27'lik enflasyon farkı alacaklar. Zam miktarı ise bütün memurlar için bu yıl ilk kez net 123 TL olacak. Böylece en düşük memur maaşı bin 887 liradan 2 bin 25 liraya çıkacak. Zamlarla birlikte müsteşar maaşı 7 bin 695 liradan 7 bin 838 liraya, genel müdür maaşı ise 6 bin 736 liradan 6 bin 878 liraya yükselirken polis maaşı 2 bin 929 lira oldu. Öğretmenlere ise 123 TL zamma ilave olarak ocak ayında 75, temmuz ayında da 75 TL olmak üzere 150 lira ilave artış sağlandı.

Memurlara bu yıl yapılan seyyanen artış, tartışmaları da beraberinde getirdi. Seyyanen zam uygulaması yüksek maaşlı ile düşük maaşlı arasındaki makası bir ölçüde kapatırken maaşı nispeten yüksek olan kesimler bu durumdan olumsuz etkilendi. Örneğin müsteşar ve genel müdür düzeyindekilerin maaşı yüzde 2 attı. Temmuzda zam almayacakları göz önünde tutulursa seyyanen zam uygulamasıyla 1+1 zam almış oldular. Hükümet ise toplu sözleşme masasında ilk olarak yüzde 3 +3 zam önermişti. Sendikaların kabul edilemez bulduğu bu teklifin, geçmiş yıllarda olduğu gibi pazarlık sonucu 4+4'e çıkması beklenirken 123 TL'lik seyyanen zamda anlaşma sağlanmıştı.

Seyyanen zamdan en karlı çıkan kesim ise memur emeklileri oldu. Brüt 175 TL'lik zam, memur emeklilerinin maaşında net 146 TL artış sağlayacak. Öte yandan seyyanen zam ile memurun taban aylığına yapılan zam, emeklilik ikramiyesini de artırdı. Buna göre 1 Ocak 2014 itibarıyla 30 yıllık görev süresini tamamlayarak emekli olan bir memur, 5 bin 250 TL daha fazla emeklilik ikramiyesi alacak. Bu artış bütün memurlar için aynı olacak. Öğretmenlerin yılda bir kere aldığı öğretim yılına hazırlık ödeneği de 2014 yılı için 740 liradan 850 TL çıktı.

Ülkemizde milyonlarca çalışan ve emekli ek zam hakkında bugün açıklanacak enflasyon rakamlarını bekliyordu sonunda enflasyon rakamları açıklandı.  2013 enflasyonu yüzde 7,40  şeklinde açıklandı. Bu rakamlara göre çalışan ve emekliye ek zam geldi.

Bugün açıklanan 2013 enflasyon rakamlarına göre Temmuz ve Aralık döneminde enflasyon rakamları %3 aştığından yasa gereği milyonlarca memur sözleşmeli personhel ve emeklilere ek zam gelecek. İşçi emeklilerine de zam yapılacak %3.26 oranında zam yapılacak.

2014 Emekliler ne kadar maaş alacak ? Emekli zammı 2014 haber. Emeklilerin yılbaşı zammı belli oldu. Emekliler ne kadar zamlı maaş alacak ? Emekli zammı son dakika haberleri burada.

Milyonlarca çalışan ve emekli, ek zam ihtimalini doğurabileceği için bugün saat 10.00'da açıklanacak olan enflasyon rakamlarını bekliyor.

2013 enflasyonu yüzde 7,40 olarak açıklandı. Bu rakama göre, çalışan ve emekli, ek zam alacak.

Buna göre geride kalan senede yıllık enflasyon yüzde 7,40 oldu.

Aralık ayı enflasyonu ise yüzde 0,46 olarak gerçekleşti.

2013'ün ikinci altı aylık enflasyon böylelikle yüzde 3'ü geçti. Yasa gereği memur, sözleşmeli personel ve emeklilere ek zam yapılacak.

Memur, sözleşmeli personel ve memur emeklilerine yüzde 0,25- 0,30 arasında ek zam yapılacak.

Enflasyonun Aralık'ta yüzde 0,46 artması sonrasında memur, sözleşmeli personel ve memur emeklilerine ek zam yapılacak. Enflasyonun yılın ikinci 6 ayında yüzde 3'ü aşması nedeniyle çalışanlara yüzde 0,25'in biraz üzerinde zam yapılacak.

Memur, sözleşmeli personel ve memur emeklilerinin maaşı 2013'ün ikinci yarısında yüzde 3 oranında zamlanmıştı.

İşçi ve Bağ-Kur emeklilerine de bu yılın ilk 6 ayında yüzde 3,25 oranında zam yapılacak.

Aralık ayı enflasyonunun yüzde 0.46 çıkmasının ardından, işçi ve Bağ-Kur emeklileri ile devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklilerinin maaşlarında yapılacak olan zam merak edilmeye başlandı.

10 milyonu aşkın emekli ile memurların merakla beklediği enflasyon verileri açıklandı. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak zammı, memur ve memur emeklilerinin de bu ay enflasyon farkı alıp alamayacağı belli oldu. İşçi ve Bağ-Kur emeklileri bu ay yüzde 3.27 zam alacak. Memur ve memur emeklilerine ise yüzde 0.27 enflasyon farkı verilecek. Bu ay memur ve memur emeklileri, enflasyon farkına ek olarak toplu sözleşmede belirlenen 2014 zammını da alacak.

ÜSTÜNE ZAM EKLENECEK

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı Aralık ayı tüketici fiyat artışı sonrasında Temmuz-Aralık dönemi enflasyonu yüzde 3.27 olarak gerçekleşti. Böylece, geçen yılın ikinci yarısında toplu sözleşme uyarınca yüzde 3 zam alan devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklileri, yüzde 0.27 oranında enflasyon farkı almaya hak kazandı. Devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklilerinin mevcut maaş ve ücretlerine 1 Ocak 2014'ten geçerli olmak üzere yüzde 0.27'lik enflasyon farkı ilave edilecek. Buna da memur ve sözleşmelilerde toplu sözleşme uyarınca 2014 yılına ilişkin yapılacak brüt 175 lira, net ise 123,62 liralık artış eklenecek. 1.9 milyon memur emeklisinde ise yüzde 0.27'lik artışa brüt 175 lira, net yaklaşık 146 liralık zam ilave edilecek.

BİR FARK DA TEMMUZ'DA

Enflasyon verilerinin açıklanmasıyla SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak ayı zammı da belli oldu. İşçi ve Bağ-Kur emeklileri, bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyon oranında zam alıyor. Temmuz-Aralık dönemi enflasyonu yüzde 3.27 olarak gerçekleşti. Bu durumda SSK ve Bağ-Kur emeklileri, bu ay yüzde 3.27 maaş zammı alacak. SSK ve Bağ- Kur emeklileri, Temmuz'da bir zam daha alacak. Temmuz'da, bu yılın Ocak-Haziran döneminde gerçekleşecek enflasyon kadar işçi ve esnaf emeklilerinin maaşlarında artış yapılacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, sohbet ettiği emekli vatandaşa yılbaşında maaşlarda artış olacağı müjdesini verdi. Bakan Hayati Yazıcı, sohbet ettiği emekli vatandaşa yılbaşında maaşlarda artış olacağı yönünde bir müjde verdi.

Antalya’nın Kumluca ilçesinde biber, domates ve tohum ıslahı yapılan patlıcan serasında incelemelerde bulunan Yazıcı, sohbet ettiği emekli vatandaşa yılbaşında maaşlarda artış olacağı müjdesini verdi.

Emekli bir vatandaşla sohbet eden Yazıcı, “Nerden emeklisin. Emekli maaşını yılbaşında biraz daha arttıracağız. 1.5 ay sonra maaşlarda bir artış olacak” dedi.

Antalya’nın Kumluca ilçesindeki Domatexpo 2. Domates Yetiştiriciliği ve Teknolojileri Fuarı’na katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, daha sonra ilçedeki ihracat yapan bir firmada incelemelerde bulundu.

Firmada el değmeden paketleme yapan tesisi ve paketler üzerindeki barkodları inceleyen Bakan Yazıcı, ürünün tüm özelliklerinin yer aldığı barkod uygulamasına Ocak ayında geçeceklerini kaydetti.

EMEKLİLERE 2014 YILINDA NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Hükümetin 2014 Programı’ndan ilk ve ikinci 6 ay asgari ücrete yüzde 3, emekli aylıklarına ise yüzde 2.85 zam çıktı.

Ekonomi yönetiminin hedeflerinin yer aldığı programa göre gelecek yıl doğuma bağlı analık, babalık, refakat ve ücretsiz izinler, kadınların istihdamını azaltmayacak şekilde iyileştirilecek. Programa göre gelecek yıl tüm kamu personeli maaş ve ücretlerine 175 lira seyyanen zam yapılması amaçlanırken, 7 milyar liralık da özelleştirme geliri elde edilmesi bekleniyor.

Hükümetin 2014 programında şu noktalara yer verildi: Radikal'in haberine göre; istihdam 2013 yılına göre 565 bin kişi artacak. İşsizlik oranı yüzde 9.4 olarak gerçekleşecek.

Gelecek yıl enflasyonun yüzde 5.3 gerçekleşmesi bekleniyor.

Emekli aylığı hesaplamalarında kullanılan parametreler çalışma hayatında uzun sürelerde kalmayı teşvik edecek şekilde güncellenecek.

İşgücü piyasasına girişlerinin kolaylaştırılması amacıyla kadınlar için esnek çalışma biçimleri yaygınlaştırılacak.

İstihdam üzerindeki mali yükleri azaltacak, rekabet gücünü arttıracak kıdem tazminatı fonu oluşturulacak.

Güvenliğe yönelik hedeflerin de yer aldığı programa göre, sanal devriye hizmetleri geliştirilecek.

Özel üniversitelerin kurulmasına imkân verilecek mevzuat değişikliği yapılacağının da yer aldığı programda, özel üniversitelerin kurulmasına imkân veren çalışmalara başlanacağı belirtildi.

D,oğuma bağlı olarak verilen analık, babalık, refakat ve ücretsiz izinler, kadınların istihdamını azaltmayacak şekilde iyileştirilecek. Doğuma bağlı izinlerde özel sektör ve kamu arasındaki farklılıklar giderilmeye çalışılacak.

Doğum sonrası işe dönüşlerin garanti altına alınması ve doğum nedeniyle işyerinde kadına yapılacak her türlü ayrımcılığın önlenmesi amacıyla hukuki düzenlemeler yapılacak.

Ebeveynler için doğuma bağlı olarak uzaktan, kısmi veya yarı zamanlı çalışma gibi alternatif modeller geliştirilerek, kamu ve özel sektör çalışanlarına bu çalışma modellerinden faydalanması imkânı sunulacak.

Tam gün eğitim verilen okullarda okul saatlerinin çalışma saatleriyle uyumlu olmasını sağlamak için velilerin talebi doğrultusunda etüt uygulanacak.Milyonlarca emeklinin beklediği haber enflasyon oranlarının açıklamasının ardından geldi. Emekli maaşlarına çok yakında zam yapılacak. Emekli maaşları ne kadar olacak? Emekli maaşları 2014 yılında ne kadar olacak?

EMEKLİ MAAŞ ZAM ORANLARI

2014 Memur Maaşları Ne Kadar Oldu? İşte 2014 Memur ve Emekli Maaşları ve Tüm zam Rakamları

2014 yılı için emekli maaşı ve ikramiyesi ne kadar olacak?Unvanlarına göre emeklilerin zamlı 2014 maaşları ve zamları tüm ayrıntıları  sitemizde.

Unvanlarına göre 2014 yılı için emekli maaşı ve ikramiyesi..Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2014 ve 2015 Yıllarını Kapsayan 2. Dönem Toplu Sözleşmesine göre 2014 yılı için memur emeklilerine unvanlarına göre ödenecek emekli aylıkları ne kadar olacak?

Unvanlarına göre emeklilerin zamlı 2014 maaşları

Anayasa Mah. Başkanı Temmuz 2013: 5.559/Ocak 2014: 5.714

Başbakanlık müsteşarı Temmuz 2013: 5.128/Ocak 2014: 5.283

Bakanlık Müsteşarı Temmuz 2013: 4.645/Ocak 2014: 4.800

Unvan: Vali, Büyükelçi Temmuz 2013: 4.645/Ocak 2014: 4.800

Unvan: Tümgeneral Temmuz 2013: 4.270/Ocak 2014: 4.425

Unvan: Profesör (4 yıl) Temmuz 2013: 3.852/Ocak 2014: 4.006

Unvan: Kıdemli albay Temmuz 2013: 3.269/Ocak 2014: 3.424

Unvan: Doçent Temmuz 2013: 2.751/Ocak 2014: 2.906

Unvan: Genel Müdür Yard. Temmuz 2013: 2.726/Ocak 2014: 2.921

Unvan: Mühendis Doktor Temmuz 2013: 1.804/Ocak 2014: 1.959

Unvan: Öğretmen/şube müdürü (3000ekgöstg) Temmuz 2013: 1.442/Ocak 2014: 1.597

Unvan: Vaiz /Hemşire Temmuz 2013: 1.396/Ocak 2014: 1.550

Unvan: Memur Temmuz 2013: 1.118/Ocak 2014: 1.273

Unvan: Polis memuru Temmuz 2013: 1.500/Ocak 2014: 1.665Anayasa Mah. Başkanı Temmuz 2013: 5.559/Ocak 2014: 5.714

Başbakanlık müsteşarı Temmuz 2013: 5.128/Ocak 2014: 5.283

Bakanlık Müsteşarı Temmuz 2013: 4.645/Ocak 2014: 4.800

Unvan: Vali, Büyükelçi Temmuz 2013: 4.645/Ocak 2014: 4.800

Unvan: Tümgeneral Temmuz 2013: 4.270/Ocak 2014: 4.425

Unvan: Profesör (4 yıl) Temmuz 2013: 3.852/Ocak 2014: 4.006

Unvan: Kıdemli albay Temmuz 2013: 3.269/Ocak 2014: 3.424

Unvan: Doçent Temmuz 2013: 2.751/Ocak 2014: 2.906

Unvan: Genel Müdür Yard. Temmuz 2013: 2.726/Ocak 2014: 2.921

Unvan: Mühendis Doktor Temmuz 2013: 1.804/Ocak 2014: 1.959

Unvan: Öğretmen/şube müdürü (3000ekgöstg) Temmuz 2013: 1.442/Ocak 2014: 1.597

Unvan: Vaiz /Hemşire Temmuz 2013: 1.396/Ocak 2014: 1.550

Unvan: Memur Temmuz 2013: 1.118/Ocak 2014: 1.273

Unvan: Polis memuru Temmuz 2013: 1.500/Ocak 2014: 1.665

Devlet memurlarının emekli olmaları durumunda alabilecekleri emekli aylığı miktarları farklılık gösterebilmekle birlikte, emekli aylığının en alt tutarına ilişkin bir belirleme de söz konusudur.

5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emekli olanların aylık tutarları ilgililerin emekliliğe esas; hizmet yıllarına, derece ve kademelerine, ek göstergelerine, makam ve temsil/görev tazminatlarına göre farklılık gösterebilmektedir.

Öte yandan, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile yürürlükten kaldırılan ancak 01.10.2008 tarihinden önce işe girmiş olanlar hakkında uygulanmasına devam edilen 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun Ek 19 uncu maddesinde; “Bu Kanuna göre bağlanacak emekli, adi malullük ve vazife malullüğü aylıklarının alt sınırı, bu Kanuna bağlı gösterge tablosunun 14 üncü derecesinin 2 nci kademesi üzerinden 30 fiili hizmet yılı için hesaplanacak emekli aylığıdır.” denilmiştir.

5434 sayılı Kanunun söz konusu Ek 19 uncu maddesine istinaden yapılan hesaplama ile bulunan tutar, emeklilere ödenebilecek en düşük aylık tutar olmaktadır. Emekli maaşı hesaplama uygulamalarına göre, emekli maaşları bu tutarın altında olanların aylıkları da bu seviyeye yükseltilmektedir.

En düşük emekli aylığı ne kadar?

Kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklara ilişkin 2014 ve 2015 yıllarını kapsayan 2. dönem toplu sözleşmesinde yer alan hükümlerle emekli aylıklarının 2014 ve 2015 yıllarında ne kadar artış göstereceği de belirlenmişti.  Buna göre, 2014 yılı için brüt 175 TL taban aylık artışı yapılırken, 2015 yılı için ise katsayılarda %3+%3 oranında artış öngörüldü.

Bu belirlemelerden hareketle, 2013 yılsonu enflasyon farkı ile 2015 yılı Haziran ve Aralık ayı sonu enflasyon rakamlarına göre oluşacak farklardan kaynaklanabilecek zamlar göz önünde bulundurulmadan memurunyeri.com olarak yaptığımız hesaplamaya göre, en düşük emekli aylığı miktarındaki değişim şu şekilde olacak.

Uzun zamandır beklenen Torba yasayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül onayladı. Abdullah Gül'ün onayından geçen Torba yasanın içinde hangi maddelerin bulunduğu büyük merak konusu. Torba yasada Taşerona büyük umut doğdu. Torba yasa emeklilere ne getirecek? Torba yasada bedelli askerlik varmı? Torba yasada intibak yasası yer alıyor mu? Torba yasada bedelli askerlik bulunmuyor. Peki neler bulunuyor?

Milyonlarca vatandaş 2014 yılı ve Ocak ayına umutlarla girdi. 10.4 milyon emekli ve 2.6 milyon memur, bu ay yapılacak maaş zammına odaklanmış durumda. Yine tüm emekliler banka promosyonu çalışmalarının sonuçlanmasını bekliyor. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanların gündeminde ayrıca intibak zammı da var.

Torba yasada neler var? Torba yasa içeriği. Tam gün yasası nedir? Torba yasa ile başlayan değişiklikler? Torba yasası doktorları nasıl etkileyecek? Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2 Ocak'ta TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen, kamuoyunda "Tam gün yasası"olarak adlandırılan sağlıkla ilgili bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanunu onayladı.

2014 yılı ve Ocak ayı milyonlarca vatandaş için umut oldu. Bu ayda çıkması beklenen torba yasa ve yeni yıldaki maaş zamları, yaklaşık 20 milyon vatandaşı ilgilendiriyor. 10 milyon memur, işçi ve Bağ-Kur emeklisi Ocak ayında yapılacak maaş zammını bekliyor. Yine yaklaşık 7 milyon emekli için de yeni intibak umudu bulunuyor.

Memur emeklileri toplu sözleşme zammının dışında enflasyon farkı alacak. Öte yandan Aralık sonunda belli olacak olan son 6 aylık enflasyon oranı ile işçi ve Bağ- Kur emeklilerinin de alacakları fark oranı ortaya çıkacak. Ocak ayında yaklaşık 2.5 milyon memur da zamlı maaşlarına ve enflasyon farklarına kavuşacak.

YAPILANDIRMA GELİYOR

Takvim'in haberine göre emeklilerin dışında devlete borcu olan 3 milyona yakın Bağ-Kur'lu esnaf gelecek yapılandırma umuduyla bekliyor. Torba yasayla gelecek bu yapılandırma sayesinde geçmiş Bağ- Kur borcu olan esnaf bu borçlarını yapılandırabilecek. Borçların ve hizmetlerin tamamen silinmesi de gündemde. Bunun yanında faiz ve gecikme cezalarının yarısının silinip, kalan borcun 36 aya kadar taksitlendirilmesi de ihtimaller arasında. Bu sayede esnaf hem sağlık hizmetlerinden faydalanacak, hem de borcundan kurtulacak.

Devlet ise toplayamadığı bu alacağını tahsil ederek önemli bir kaynak elde edecek. Genel Sağlık Sigortası kapsamında gelir testi yaptırmadığı için evlerine borç yazıları gelen 4 milyona yakın vatandaş için de Ocak ayı bir umut oldu. Bu vatandaşların biriken 8 milyar liraya yakın borçları için çeşitli formüller hazırlandı. Borçların tamamen silinmesinden, faizlerinin kaldırılıp ana paranın taksite bölünmesine kadar çeşitli ihtimaller üzerinde duruluyor. Bu karar da Ocak'taki torba yasada şekillenecek.

TAŞERONA YENİ HAKLAR

Ocak ayında beklenti içinde olan önemli bir kesimde taşeron işçiler. Bu işçiler için hazırlanan yeni yasa taslağının son şeklinin Ocak ayında ortaya çıkması bekleniyor. Böylece 1 milyonun üzerindeki taşeron işçilerin izin hakkından, maaşlarına kadar özlük haklarında bir iyileştirme yapılacak. Taslak yakında sosyal taraflarla paylaşılacak.

BEKLENTİSİ OLANLAR

SSK prim borcu olanlar af ve yapılandırma bekliyor. Trafik cezası olanlar af ve yapılandırma bekliyor. 4C ve 4B'li çalışanlar kadro istiyor. Üniversite mezunu olup, işçi kadrosundakiler memurluk bekliyor. Taşeron çalışanları kadro istiyor. Emekliler yeni intibak istiyor

KiME NE GELiYOR

10 milyon emekliye zam ve enflasyon farkı... 2.5 milyon memura zam ve enflasyon farkı... 4 milyon vatandaşa GSS affı ve yapılandırması... 3 milyon esnafa Bağ-Kur borcu affı ve yapılandırması... 1 milyon taşeronun haklarında iyileştirme...

Torba yasa ile taşeron işçilere hakları veriliyor. Sözleşmeler 1 yıldan 3 yıla çıkacak. Muvazaalı olanlar kadroya alınacak.

Hükümetin pek çok alanda yapacağı kanuni düzenlemeleri içeren torba yasa tasarısı içinde çalışma hayatı ile ilgili de önemli konular yer alıyor. Taşeron işçilerinin sorunlarının çözümü için de düğmeye basılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre; taşeron işçileri için 1 yıl olan sözleşme süresi 3 yıla çıkarılıyor. Kamudaki taşeron işçileriyle ilgili olarak da mahkemenin verdiği muvazaa kararları için sulh yada kadro yoluyla çözüme gidilmesi öngörülüyor. Kıdem tazminatı konusu taraflar arasında uzlaşma sağlanamayınca rafa kaldırılırken; çalışma hayatının diğer alanlarındaki düzenlemelere yoğunlaşıldı. Torba yasa tasarısında taşeron işçileriyle ilgili önemli düzenlemeler bulunduğu belirtiliyor. Yavaş yavaş netleşmeye başlayan paketin içeriğine göre; taşeron işçilikteki sorunların önemli bir kısmı bu yasal çalışma ile giderilmeye çalışılacak. Bunların başında taşeron işçilerinin sözleşme süresi geliyor. 1 yıl olan sürenin 3 yıla çıkarılması gündemde. Yine alt işverenlik için bazı tanımlarda değişikliğe gidiliyor. Buna göre de asıl işverenin bir işi alt işverene verebilmesinde aranacak şartlarda bir takım değişiklikler söz konusu.

Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde, Gül'ün yasanın resmi adı olan "6514 sayılı yasayı onayladığı" duyuruldu. Türk Tabibler Birliği, yasa gündeme geldiğinde "doktorlara Gezi ayarı" olarak kamuoyuna yansıyan, "ruhsatsız sağlık hizmeti veren hekimlere bir ila üç yıl hapis cezası ve 20 bin güne kadar para cezası verilmesi" hükmü de yer alıyordu. Kamuoyuna bu madde, Gezi eylemleri sırasında alanda kurulan ilkyardım merkezlerinde görev yapan hekimlere yönelik önlem olarak yansımıştı.

İNTERNETTEN İLAÇ SATIŞI YASA

Yasa ile ayrıca, ilaçların internet ya da başka bir elektronik ortamda satılması yasaklandı. Eczaneler adına internet sitesi açılamayacağı da karara bağlandı.

TAM GÜN DÜZENLEMESİ

Yeni yasanın getirdiği bir başka unsur ise şöyle; Eğitim ve araştırma hastaneleri ile üniversitelerle birlikte kullanımdaki hastanelerde çalışan profesör ve doçentler, her bir branş itibariyle sayılarının yüzde 50'sini geçmemek üzere, bir yıllık kurumsal sözleşme ile özel hastane ve vakıf üniversitesi hastanelerinde çalışabilecek. Bu şekilde çalışabilecek öğretim üyeleri, yüzde 50'si uygulama, yüzde 50'si de akademik faaliyetlerden oluşacak önceki yılın performans kriterlerine göre belirlenecek.

SÜNNETÇİYE SOn

Yeni yasa ile, sünnetin sadece hekimlerce yapılması da şarta bağlanıyor. Ancak istisnai hallerde, Sağlık Bakanlığı tarafından verilen eğitimi alanlara, hekim gözetiminde sünnet yapma imkanı tanınacak.  Ancak sünnetçilik yapanlar, 31 Aralık 2014'e kadar bu işlemi yapmaya devam edebilecekler.

YASADA NELER VAR

Yeni yasada şu unsurlar yer alıyor;

* Denetime tabi olan gerçek ve tüzel kişiler, denetim için gerekli bilgi, belge, defter ve kayıtları vermek, ayniyatı göstermek ve incelenmesine yardım etmek zorunda olacak.

* Kamu Hastaneleri Birlikleri'nde sözleşmeli statüde istihdam edilenlerin sözleşmelerinin kimler tarafından yapılacağı yeniden belirleniyor. Buna göre, genel sekreter, başkan ve hastane yöneticisinin sözleşmeleri bakan tarafından yapılacak. Başhekim, başhekim yardımcısı, müdür, müdür yardımcısı, uzman personel ve büro görevlilerinin sözleşmeleri kurum başkanı tarafından yapılacak.

Yükseköğretim kurumlarının öğretim üyesi kadrosunda bulunanlardan sözleşmeli statüde istihdam edilenlerin sözleşmeli olarak çalıştıkları süreler, yüksek öğretim kurumlarında geçmiş sayılacak.

Kamu Hastaneleri Birlikleri'nde sözleşmeli statüde istihdam edilen personelin iş sonu tazminatı, açıktan sözleşme imzalayanlara verilecek.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun ihtiyacı halinde, denetim hizmetlerini yürütmek üzere merkeze bağlı gruplar oluşturulabilecek.

Sağlık personeli, mesai saatleri dışında da hastane ya da sağlık kuruluşuna çağrılabilecek. Mesai saatleri dışında da hizmetine ihtiyaç duyulması halinde, personelin sağlık kuruluşuna ulaşabilmesi için alınacak tedbirler ve uyulacak kuralları Sağlık Bakanlığı belirleyecek. Sağlık Bakanlığı'na yapılacak kayıt ve bildirimlerden de ücret alınacak.

Kanunla, Anayasa Mahkemesi'nce, Devlet Memurları Kanunu'nun iptal edilen maddesi yeniden düzenleniyor.

Buna göre, memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamayacak, gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yüksek öğretim kurumlarında çalışamayacak.

Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri görevleri, özel kanunlarda belirtilen görevler ile kurumundan izin alınmak kaydıyla yapılan insani ve sosyal amaçlı gönüllü çalışmalar bu yasaklamanın dışında olacak.

-Yoğun bakım, acil servis ve 112'de çalışanlara yüzde 50 fazla ödenecek

Sağlık çalışanlarına ödenen nöbet ücretleri yoğun bakım, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde tutulan nöbetler için yüzde 50 oranında fazla verilecek.

Tabip ve diş tabibi olan profesör ve doçentler, kurumsal sözleşme ile özel hastane ve vakıf üniversitelerinde çalışabilecek. Yükseköğretim kurumlarının kadro ve pozisyonlarında bulunmayan profesör ve doçentler, tıp ve diş hekimliği fakültelerinde sözleşmeli öğretim üyesi olarak istihdam edilebilecek. Bu kişilere, devamlı statüde çalışan profesör ve doçentler için belirlenen ek ders ücretinin on katına kadar saatlik sözleşme ücreti ödenebilecek.

Bu kişiler, rektör, dekan, enstitü, yüksekokul, uygulama ve araştırma merkezi müdürü, senato, yönetim kurulu ve kurul üyesi bölüm başkanı, anabilim ve bilim dalı başkanı ve başhekim olamayacak.

Profesör ve doçentler, toplam sayının yüzde 50'sini geçmemek üzere ve geliri de üniversiteye kaydedilmek şartıyla mesai dışında özel hastane ve vakıf üniversitesi hastanesinde çalışabilecek. Bu şekilde çalışabilecek öğretim üyeleri, yüzde 50'si uygulama, yüzde 50'si de akademik faaliyetlerden oluşacak önceki yılın performans kriterlerine göre belirlenecek.

Özel hastane ve vakıf üniversitesi hastaneleri, tabip ve diş tabibi kadro sayılarının yüzde 20'sini geçmemek üzere üniversite ile sözleşme yapabilecek.

Kanunla, öğretim üyelerine mesai saatleri dışında ilave ücret alınmak suretiyle üniversitede sundukları sağlık hizmetlerine karşılık ödenecek ek ödemenin oranları ve kuralları belirleniyor. Dağıtılan gelirlerden kalan tutarların harcanabileceği işler sayılarak, fiilen mesai dışında çalışan diğer personele de yapılacak ek ödemede kullanılabileceği düzenleniyor. Ayrıca üniversite dışındaki hizmetlerinden elde edilen gelirlerin de yüzde 50'sinin limite bağlı olmaksızın öğretim üyelerine ödenmesi öngörülüyor.

Buna göre, öğretim üyelerinin mesai saatleri dışında üniversitede sundukları sağlık hizmetlerinden dolayı alınan ilave ücretler, döner sermaye işletmesinin ayrı bir hesabında toplanacak. Bu şekilde elde edilen gelirin yüzde 50'den az ve yüzde 60'dan fazla olmamak üzere üniversite yönetim kurulunca tespit edilecek oran; mesai saatleri dışında sağlık hizmeti sunan öğretim üyesine, mesai içinde gerçekleştirilen iş miktarı ve çeşidi dikkate alınarak belirlenen toplam performansı aşmamak kaydıyla, ek ödeme matrahının yüzde 800'ünü geçmemek üzere her ay ayrıca ödenecek.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle mesai saatleri dışında çalışan öğretim üyeleri, 3 ay içinde bu faaliyetlerini sona erdirecek. Bu süre içinde faaliyetlerini sona erdirmeyen öğretim üyelerinin üniversiteyle ilişikleri kesilecek.

GATA'DA SÖZLEŞMELİ PROFESÖR VE DOÇENT ÇALIŞTIRILABİLECEK

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne mensup subaylar, astsubaylar, harp okulları, fakülteler, yüksek okullar ve astsubay okullarında öğrenim yapan askeri öğrenciler, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamayacak, gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir işyerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamayacak.

Kanunla, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kanunu'nun Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilen maddesi yeniden düzenleniyor. Böylece, akademideki kadrolu asker ve sivil öğretim elemanları da mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunma yasakları bakımından ilgili kanun hükmüne tabi kılınıyor. Ancak üniversitelerde olduğu gibi, Gülhane Askeri Tıp Akademisinde (GATA) de sözleşmeli profesör ve doçent çalıştırılabilecek.

Sözleşmeler, GATA Akademi Kurulu'nun teklifi ve Genelkurmay Başkanlığı'nın onayı ile yapılacak. Sözleşmeli öğretim üyeleri dekan, enstitü, yüksekokul, uygulama ve araştırma merkezi müdürü; yönetim kurulu ve kurul üyesi, bölüm başkanı, anabilim ve bilim dalı başkanı ve başhekim olamayacak.

SÜNNETÇİLERE 2014 YILINA KADAR SÜRE

Kanunla, sünnet ameliyatının yalnızca tabiplerce yapılabileceği düzenleniyor ancak olağanüstü ve istisnai hallerde Sağlık Bakanlığı'nca düzenlenecek eğitimi alanlar hekim gözetiminde sünnet ameliyatı yapabilecek. Bu düzenlemenin yayımı tarihinde sünnetçilik yapanlar, 31 Aralık 2014 tarihine kadar faaliyetlerini sürdürebilecek.

TSK'nın muharip unsurlarından ve Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Dairesi Başkanlığı'nın personelinden, görevlendirilen ve eğitimi başarıyla tamamlayanlar, hastane öncesi, sağlık personeli yokluğunda, sağlık hizmetine ulaşıncaya kadar acil tıbbi müdahaleleri yapabilecek.

Kamuda tam gün çalışmanın bir istisnası olarak, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ve yöneticilik görevi bulunmayan tabipler ile aile hekimleri, çalışma saatleri dışında, kurumlarının izniyle, aylık 30 saatten fazla olmamak şartıyla işyeri hekimliği yapabilecek.

Tabipler, işyeri eğitimi alma ve işyeri belgesine sahip olma şartı aranmaksızın, 10'dan az işçi çalıştıran az tehlikeli işyerlerinin işleri hekimliği görevini yapabilecek.

Ebelik eğitimi lisans seviyesine çıkarılıyor. Buna göre, üniversitelerin ebelik ile ilgili lisans eğitimi veren fakülte ve yüksekokullarından mezun olan ve diplomaları bakanlıkça tescil edilenler ile öğrenimlerini yurtdışında ebelik ile ilgili okulda tamamlayarak denklikleri onaylananlara ebe unvanı verilecek.

Hemşire yardımcısı, ebe yardımcısı, sağlık bakım teknisyeni adıyla üç yeni "yardımcı sağlık mesleği" geliyor.

Hemşire ve ebe yardımcısı, hemşire ve ebe nezaretinde yardımcı olarak, sağlık bakım teknisyeni ise en az tekniker düzeyindeki sağlık meslek mensuplarının nezaretinde yardımcı olarak çalışacak. Bu kişiler, hastaların günlük yaşam aktivitelerine, beslenme programının uygulanmasına, kişisel bakım ve temizliği ile sağlık hizmetlerine ulaşmasına yardımcı olacak ve refakat edecek. Ayrıca teknisyenlik seviyesindeki sağlık meslekleri kaldırılıyor.

YABANCI ASİSTANLARA ÖDEME

Uzmanlık eğitimi alan yabancı uyruklu asistanların maddi mağduriyetinin giderilmesi amacıyla düzenleme yapılıyor. Buna göre, eğitim hastanelerinden sadece 500 TL alan bu asistanlara, ilgili kurumun döner sermayesinden ödeme yapılacak. Eğitime başladıkları tarihte çalıştıkları aile hekimliği birimini en az 3 yıl değiştirmemek şartıyla uzmanlık eğitimini başarıyla tamamlayanlar, devlet hizmetini yapmış sayılacak.

Bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, sağlık meslek liselerinin hemşire yardımcılığı, ebe yardımcılığı ve sağlık bakım teknisyenliği haricindeki programlarına öğrenci kaydedilmeyecek. Sağlık meslek liselerinin hemşirelik programına da öğrenci kaydı yapılmayacak.

Kamuda Çalışan Şirket İşçileri Derneği (KAŞİD) Genel Başkanı Adem Kuru, asgari ücrete yapılan zamma tepki göstererek, Sayın Bakan'ın veya danışma kurulundaki insanların ortaya çıkardığı rakam asgari ücret değil, sefalet ücretidir dedi. KAŞİD Genel Başkanı Adem Kuru ve derneğin yönetim kurulu üyeleri 4 kişilik bir ailenin asgari ücret ile geçinmesinin mümkün olmadığını belirterek, yeni yılda asgari ücrete yapılan zamma tepki gösterdi.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir