Emeklilerin duruşmasında sürpriz karar

Binlerce emekli bu karara kilitlenmişti ama 2000 yılından sonra emekli olan binlerce kişiyi ilgilendiren intibak davası 29 Haziran'a ertelendi.

Dava, bugün Ankara 8'inci İş Mahkemesi'nde görüldü. Türkiye Emekliler Derneği'nin Ankara 3'üncü İş Mahkemesi'nde açtığı davada bilirkişinin talepleri haklı bulan rapor sunması, bu konudaki umutları artırdı. Bu dava da 2 Temmuz'da görülecek.

Milyonlarca emeklinin gözü, bugün duruşması yapılan davadaydı. İşçi, memur ve Bağ-Kur Emeklileri Derneği tarafından açılan intibak davasında karar aşamasına gelindi.

Davada intibak kararı çıkarsa, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara zammın kapısı açılacak. Olumlu karar halinde 2000 sonrasında emekli olanların maaşlarının da, tıpkı 2000'den önce emekli olanların intibak uygulamasında olduğu gibi, 50 ile 350 lira arasında artırılması söz konusu olabilecekti.

Düzenleme ile maaşı düşük olanlar, emsalleri seviyesine getirilecek. Aynı süre çalışıp, aynı gün sayısı prim ödeyenlerin maaşları arasındaki farkın kalkması bekleniyor.

Ayrıca, bugün yapılan duruşmada olumlu karar çıksaydı, sadece 2000 sonrası emekli olan SSK emeklileri değil, tüm kurumlardan emekli olanlar intibak zammına tabi tutulabilecekti. Daha önceki intibak düzenlemesi sadece SSK emeklilerini kapsamıştı.

İntibak Yasası'yla maaşının yanlış hesaplandığını iddia eden Emekli Hamdi Öz'ün bugünkü duruşmasında 'karar' beklenirken sürpriz bir gelişme oldu.

Mahkeme, ''Bilirkişi raporunu daha okumadık'' diyen SGK avukatlarının talebi üzerine 3 hafta inceleme süresi verdi. Duruşma için 29 Haziran'a gün verildi.

Daha önce 2000 yılı öncesinde emekli olanlara intibak zammı verilmiş ve bu durumdaki emeklilerin yüzü bir nebze olsun gülmüştü. Ancak 2000 sonrasında emekli olanların intibaktan yararlanamamış olması nedeniyle açılan dava bilirkişi raporuna kilitlenmişti.

İşçi, Memur ve Bağ - Kur Emeklileri Derneği tarafından açılan davada beklenen bilirkişi raporu emekliler aleyhine gelmiş ve mahkeme yeni bilirkişi raporu sunulması için dava 29 Nisan'a ertelenmişti.

2000 sonrası emekli olmuş kişiler lehine gelecek bilirkişi raporu, temmuz ayında gelecek zamlarla birlikte intibaktan da yararlanacak emeklilerin maaşlarında 50 ila 355 TL arasında artış olmasını sağlayabilir. 2000 öncesi emekliler intibaktan yararlandıkları için 2000 sonrası emeklilere oranla daha yüksek maaş alıyorlar. İntibakta karar 2000 sonrası emekliler lehine çıkarsa maaşlardaki fark giderilmiş olacak.

KARARA DİLEKÇEYLE İTİRAZ EDİLEBİLİR

Davada emekli lehine karar çıkar ve intibak hayata geçerse, SGK'nın bu konuda ciddi mesai sarfetmesi gerekecek. Emeklilerin dosyaları açılacak ve yeniden hesaplamalar yapılacak. Diğer yandan intibak sonrası maaşındaki artışı düşük bulan emekliler SGK'ya dilekçe vererek maaşlarının yeniden hesaplanmasını talep edebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir